Múlt héten fogadta el az Országgyűlés a jövő évi költségvetést. Számtalan ellenzéki javaslat született, amelyek segítették volna a vidéki településeket, így Pécset is. Ezeket ismertette dr. Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának LMP-s elnöke mai sajtótájékoztatóján.

Keresztes László Lóránt és az LMP által benyújtott költségvetési módosítók, amiket a kormánypárti képviselők leszavaztak az Országgyűlésben:

  • Helyi közösségi közlekedés támogatása Pécsnek (+ 3 milliárd forint)
  • Víziközmű rekonstrukciós támogatás Pécsnek (+ 3 milliárd forint)
  • Karolina külfejtés rekultiváció (+ 2 milliárd forint)
  • Egykori uránbánya rekultivációjának támogatása (+ 500 millió forint)
  • Alsóbbrendű úthálózat fejlesztése Baranyában (+ 3 milliárd forint)
  • Állami víziközmű rekonstrukciós alap forrásának növelése (+ 150 milliárd forint)
  • Komplex épületenergetikai felújítási program (+600 milliárd forint)

A több milliárdos többlet forrásokat nem szavazták meg a kormánypártiak Pécsnek, azonban a bodai atomtemetőhöz kapcsolódó projekt költségei továbbra is szerepelnek a költségvetésben. Továbbá a kormány ismét levette a napirendről a sokszor megígért M60-as autópálya országhatárig történő meghosszabbítását. Ugyan így járt a Mohácsi híd is, amit rendre a választások előtt megígér a kormány aztán a választás után nem történik meg a beruházás – emelt ki a megyére vonatkozó negatív kormányzati döntéseket a zöld párti képviselő.

„A kormánypárti képviselőknek az a feladata, hogy a fontos forrásokért lobbizzanak a kormánynál. Hiszen ők a pécsiektől, a Baranya megyében élőktől kapták a mandátumukat és nem a Fidesztől.”

Emiatt Keresztes a pécsi kormánypárti politikusokhoz fog fordulni, Hoppál Péterhez, Csizmadia Péterhez és Kővári Jánoshoz, hogy adjanak magyarázatot arra, hajlandóak-e lépéseket tenni annak érdekében, hogy Pécs és Baranya megkapja a neki járó forrásokat.