Nem szűnt meg a munkaerőhiány a második negyedévben sem, de tavalyhoz képest az ország minden részén kevesebb az új munkalehetőség és több a jelentkező – közölte profession.hu az MTI-vel szerdán.

Az állásközvetítő portál adatai szerint 2022 azonos időszakához képest 44 százalékkal többen keresnek állást. A növekedési rangsort Budapest 54,6 százalékkal, Békés 53 százalékkal, Pest vármegye 50 százalékkal vezeti. A lista végén álló Vas vármegyében is 18 százalékkal többen keresnek állást.

A legtöbben a közigazgatás, a mezőgazdaság, a vendéglátás és idegenforgalom munkalehetőségeire jelentkeznek, de az ügyfél- és vevőszolgálat is csaknem 30 százalékos emelkedéssel számít a legkevésbé keresett területnek.

A meghirdetett álláslehetőségek száma is visszaesett, ebben Jász-Nagykun-Szolnok a listavezető majdnem 40 százalékkal. Baranya a 3. helyen áll 28,8 százalékos visszaeséssel.

Akárcsak a munkavállalói aktivitás emelkedése, a munkalehetőségek szűkülése is általános jelenség, országosan 23,25 százalékos. Közigazgatási, mezőgazdasági és jogi területre ugyanakkor több jelentkezőt keresnek a munkaadók, mint egy éve, informatikára viszont 44 százalékkal kevesebbet.

A profession.hu szerint a munkaerőpiaci fordulat őszre állt be, addig soha nem látott mértékben keresték a jelentkezőket. Az álláshirdetők azóta kevésbé aktívak, de számos területen még mindig nehéz megfelelő alkalmazottakat találni, a vállalatok számára tehát még mindig kihívást jelenthet az utánpótlás – olvasható a közleményben.