Ma ünnepli 42. születésnapját Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszónő. Kovács Ági 1981. július 13-án látta meg a napvilágot Budapesten.

A két éves kora úszó Ági már 9 évesen került át a Kőér utcai uszodába. Edzője Plagányi Zsolt volt egészen 13 éves koráig. A komolyabb eredmények még kicsit várattak magukra. 12 éves korában Selmeczi Attila el akarta tanácsolni a versenyzéstől. Valószínűleg ez volt az a momentum, amitől még erősebben kezdett edzeni, és innentől jöttek is a sikerek. 13 éves korában az országos korosztályos bajnokságon harmadik lett. Egy év alatt olyan fantasztikus fejlődésen ment keresztül, hogy a szakemberek is értetlenül csodálkoztak, mire képes a fiatal versenyző.

1995-ben aztán nemzetközi szinten is megmutatta a tehetségét: 14 évesen ifjúsági Európa bajnok lett, majd ezt követően a felnőtt mezőnyben is bronzérmet szerzett. Ezután egy évvel később az Atlantai Olimpián is bronzérmet szerzett. Ezután Európa bajnokságokon sorra nyerte az érmeket, köztük számos aranyérmet is. Fő száma a 200 méteres mellúszás volt, de 50 és 100 méteren is számos éremmel gazdagította a magyar úszósportot. Karrierje csúcsa egyértelműen a Sidney-i olimpia, ahol 200 méteres női mellúszásban aranyérmet szerzett.

2001-ben még a fukuokai Vb-n egy arany- és egy bronzérmet szerzett, ám az Athéni olimpián már csak pontszerző helyekig jutott (kipróbálta magát ekkor a vegyesúszásban is, ahol egy 4. helyet szerzett). Utoljára még a hazai közönség előtt 2006-ban Budapesten versenyzett Európa Bajnokságon, ahol mindhárom mellúszó versenyszámban bronzérmet szerzett.

2007. október 30-án versenyen kívüli, a WADA nemzetközi szervezet által előre be nem jelentett doppingellenőrzés során az előírtnál lényegesen kisebb mennyiségű mintát szolgáltatott, ami doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható. Másodfokon ugyan felmentették a doppingvétség vádja alól – a Roger Mooreral való protokoll-találkozó megfelelő indok a vizsgálat idő előtti elhagyására – de ezután nemzetközi versenyen már nem vett részt.

Szerkesztőségünk nevében még sok boldog évet kívánok neki!

Borítókép forrása: index.hu