Aki eddig Pécsett a városi detektívjáték műfajában szerette volna kipróbálni magát, annak csak a Parapoly és a Rejtélyek városa állt a rendelkezésére. Nemrégiben azonban két újabb taggal bővült ez a család, az egyik a több várost is felölelő Titkok Városa – Városi Nyomozós Játék (a másikról majd jövő héten írunk). A játék kitalálójával és vezetőjével, Zsirai Bence Istvánnal beszélgettünk.

Hogyan jött az indíttatás, hogy szabadtéri játékot szerveznek Pécsett?

Gyerekkorom óta rajongok a szabaduló szobákért és mindenért ami ezzel kapcsolatos, innen jött az ötlet, hogy hogyan lehetne ezt minél több emberhez eljuttatni és az ezzel kapcsolatos szórakozást elérhetővé tenni. Pécsen az átlaghoz képest kevesebb ilyen lehetőség van, mint a legtöbb nagyvárosban így nem volt kérdés hogy a Pécsi lakosságnak is elérhetővé tesszük játékunkat! Szeretnénk a szabaduló szobás szellemet minél több emberhez eljuttatni, véleményem szerint a szabaduló szobás játékok az egyik legkomplexebb és legszórakoztatóbb játékok közé sorolhatóak, ami szinte minden korosztálynak és csapatnak megfelelhet.

 Van-e valami háttértörténet és ha igen, az mennyiben kötődik Pécshez?

Minden játék egy történetszál mentén fut, minden játék egy nyomozás, ami egy rejtély köré épül. Maga a történet csak részben, de a megfejtéshez szükséges részletek abszolút Pécshez köthetőek.

Nagyjából mekkora területet kell bejárnia a csapatoknak és mennyi idő áll erre rendelkezésükre?

A teljes táv kb. 2 km, tehát nem egy túl nagy távolság, így bárki megpróbálhatja. Nincs sem minimum sem maximum idő, de átlagosan 1.5-2 óra kikapcsolódást biztosít a játék a feladatok teljesítésével együtt. A feladatok mindegyike szellemi kihívás, fizikai kihívást maximum a gyaloglás jelent, de mint mondtam, ez sem egy túl nagy távolság.

Milyen korosztálynak ajánlják a programot?

Minden korosztálynak javasoljuk, de alapvetően a játékok könnyebben teljesíthetőek, így az elsődleges célcsoportunk a családok, akik egy könnyedebb városnézést egészítenének ki egy kis extrával.

Pécsen kívül melyik városokban van még lehetőség kipróbálni pályákat?

Jelenleg Győrben van még két pályánk, de idén elérhetőek leszünk Fehérváron, Siófokon, Szegeden és Debrecenben, jövőre pedig az összes nagyvárosban jelen leszünk. Szeretnénk az ország színvonalas és meghatározó szereplői lenni, ha a szabaduló szobás játékokról van szó.

Aki mondjuk a pécsi pályát végigviszi, érdemes megpróbálkoznia egy másik városban is?

Vannak azonos tematikájú játékaink, ahol a történetek és a feladatok között van átfedés. Alapvetően ugyanazt a játékot nem ajánljuk más városban, de egy másik játékot teljes mértékben igen. Ha például valaki megcsinálta a Gyilkosság Pécsett – Zsolnay Vilmos Titkai szobát, akkor a Gyilkosság Győrben pályát kevésbé ajánljuk. A szintén Győrben lévő Szélhámos Professzor – az Egyetem Titkai c. játékot viszont bátran ajánljuk.

Köszönöm szépen az interjút!

A pályákról és más programokról itt tájékozódhatsz.