Sokan ismerik és rendszeresen fogyasztják is ezt a húsos, sötétzöld levelű legtáplálóbb leveles zöldséget. A kertészkedőknek jó hír, hogy könnyen termeszthető, akár a kiskert sarkában is.
A kétkedőknek szolgálok most néhány adattal a mángoldról, amelyet a remek íze mellett a kiváló jótékony egészségügyi hatásai miatt is érdemes minél gyakrabban beépíteni az étrendbe.
A mángold gazdag A- ,B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminban, szerves savakban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, folsavban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban. Könnyen emészthető és nagy mennyiségű pektint tartalmaz.
Mivel a mángold gazdag K-vitaminban így a fogyasztása nagyon előnyös, és nagyon jót tesz a csontoknak.
Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, ezért eredményesen veszi fel a harcot a rákkal szemben. A mángoldban van például béta-karotin, kvercetin, karotinoid és betalain. Kutatók úgy találták, hogy a mángold kivonata megakadályozza a rákos sejtek növekedését emlő-, vastagbél-, prosztata- és petefészek daganat esetében.
Napjainkra igazolták a kutatások, hogy a mángold 19 fajta bétaxantin antioxidánst és 9 féle bétacianint tartalmaz.
Fogyókúrázóknak ideális levélzöldség, mert magas sorttartama miatt segíti az emésztést, alacsony az energiatartalma, és elhanyagolható a benne található zsír mennyisége.
Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a mángold csökkenti a vércukorszintjét. A növény összetevői ugyanis segítik a glükóz-anyagcserét.
Segítség lehet a szív egészségének megőrzésében, mert a K-vitamin okán az idős korosztálynál megakadályozhatja a szívkoszorúér betegség kialakulását.
Az olyan magas nitráttartalmú élelmiszerek, mint a mángold, segítenek a vérnyomás csökkentésében.
Háziasszonyoknak jó hír, hogy változatosan elkészíthető. Bátran főzhető belőle krémleve, kiváló saláta alapanyag, remek főzeléknek, besamel mártással-sajttal kiváló rakott zöldség készülhet belőle, lasange készítése is remek választás a mángold felhasználásához.