Arnold Alois Schwarzenegger az ausztriai Thalban született 1947. július 30-án.  

A többek közt Emmy- és Golden Globe-díjas osztrák származású testépítő, amerikai színész, üzletember, politikus, aki az USA Kalifornia államának 38. kormányzója is volt ma ünnepli 76. születésnapját.

A Stájerország egyik eldugott falujában született Arnold már egészen kicsi gyermekkorától a sportnak élt. Kamaszként futballozott és súlyt emelt, tizennyolc évesen pedig áttért a testépítésre. Húszévesen Mr. Universe lett, majd további 12 világbajnoki címet szerzett a sportágban.

Schwarzenegger fiatalkorában testépítő eredményeivel ért el komoly sikereket, és csak eztán vált Hollywood akcióhősévé.

Filmes karrierje 1977-ben, a Pumping Iron című egész estés dokumentumfilmmel indult. Ezt követően a film rendezője, Bob Rafelson azonnal szerződtette őt a Maradj éhen! egyik szerepére. Alakításáért Golden Globe-díjjal jutalmazták a legjobb debütáns kategóriában.

1978-ban a Kaktusz Jack című western komédiában Kirk Douglasszel és Ann-Margrettel játszott. John Milius 1982-es filmje, a Conan, a barbár jelentette számára az áttörést, de az igazi sikert 1983-ban James Cameron Terminátora hozta meg Schwarzenegger számára. Ettől kezdve a neve a nyolcvanas években készített filmjeinek köszönhetően – gyakorlatilag összeolvadt az akcióhős figurájával. 1988-ban végre kitörhetett a szerepskatulyájából, az Ikrek című vígjátékban komikusként mutatkozott be. A film sikerén felbuzdulva 1995-ben újra összeálltak Danny DeVitóval és Ivan Reitman rendezővel egy közös munkára. A Junior szintén elnyerte a közönség tetszését.

Azért a legismertebb filmjének megmaradt mind a mai napig a Terminátor szerepe a Halálosztó, illetve ezeknek a filmeknek a folytatásai.

Schwarzenegger 1979 óta a Paralimpiai Játékok súlyemelés-edzője.