Mi is az a berkenye?

A berkenye egy dísznövény, de esztétikuma mellett fontos, hogy különleges ízű, ehető termése van. Fajtától függ, de terméséből készülhet szörp, lekvár, pálinka, esetleg ecet. Leveléből tea is készíthető. Bogyóit az állatgyógyászatban is használják.

Egész Európában elterjedt, több tucat fajtája van. Magyarországon is több fajtája található, például a madárberkenye, lisztes berkenye, fekete berkenye, kert berkenye, dunai berkenye, bakonyi berkenye és még sorolhatnánk. Bővebben itt is olvashat a növényről.

A fekete berkenye, vagy arónia

Ennek a fajtának magas a gyümölcscukor-, pektin-és csersavtartalma, rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő.Nyersen nem igazán fogyaszthaató, mivel fanyar, összehúzó íze van. A madarak számára azonban kedvelt táplálék. Főként augusztusban terem.

Bélbetegségek, savhiányos gyomorhurut, máj-és epebetegségek, bőrbetegségek, allergiás tünetképek, cukorbetegség, magas vérnyomás és minden egyéb szív-, ér megbetegedés, véralvadási zavarok, trombózisok, húgyúti fertőzések esetén jótékony hatása van. Az egészségre gyakorolt hatásairól bővebben itt olvashatnak.

Mit lehet készíteni a berkenyéből?

Számtalan recept található az interneten is, melyek leírják a lekvár, szörp, sűrítmény elkészítésének módszerét. Az alap sűrítmény elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, de mindenképpen érdemes belevágni.