„Az Országgyűlés 2023. május 22-i ülésnapján Novák Előd országgyűlési képviselő interpellációja közben a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt, valamint felszólalása további részében is az érintett etnikai közösséget sértő állítást fogalmazott meg” – áll Kövér László indoklásában, amire hivatkozva 5.2 millió forintra, vagyis kéthavi tiszteltdíjának összegére, büntette a Mi Hazánkos Novák Elődöt. Az esetről a 444.hu is beszámolt.

Novák Előd által elmondott teljes mondat így hangzott: „A Facebook orwelli világának újbeszél nyelve a beteges polkorrektség jegyében számos programpontunkat sem engedi említeni a szegregációtól kezdve, a cigánybűnözés elleni fellépésen át, az LMBTQP-felvonulások betiltásáig.”

A Mi Hazánk mai közleménye szerint Novák fellebbezett a bírság ellen, Kövér pedig ennek hatására az Országgyűlés hatáskörébe utalta át a döntést. Ami a párt összegzése szerintolyan abszurd, mint ha egy sportmérkőzésen a rivális csapat döntene a sárgalapokról.

Novákot egyébként már az ülésen megfeddte az azt levezető Lezsák Sándor, a jegyzőkönyv tanúsága szerint így fogalmazva:„Mielőtt folytatnám, azért – és nemcsak a jegyzőkönyv miatt – kérem nagyon nagy tisztelettel Novák Előd képviselő urat, hogy a jövőben kerülje azt a konfliktusmezőt, hogy kimondja a cigánybűnözés kifejezést. Köszönöm szépen, ha meghallgat.” Erre Novák Előd ezt kiabálta be: „Elnök úr is kimondta!”