Telt házas fórumot tartott a Pécs Most Egyesület kedden „Akkumulátorgyár Pécs mellett?” címmel. A rendezvény vendége volt Dr. Keresztes László Lóránt, pécsi országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága elnöke, valamint Szarvasné Domján Edit, a Tettye Forrásház Zrt. szakembere és Mindum Károly, pécsi környezetmérnök, civil aktivista. Rajtuk kívül még felszólalt Koltai Péter, Szentlőrinc független polgármestere és Kóbor József, Pécs önkormányzati képviselője valamint több jelenlévő is.

Az esemény apropóját az adta, hogy egy július elején megjelent kormányhatározat értelmében a kormány jelentős méretű mezőgazdasági földeket minősített át beruházási célterületté Bicsérd, Kővágószőlős és Kővágótöttös területén.

A fórumra meghívást kapott Hoppál Péter és Nagy Csaba fideszes országgyűlési képviselő, Őri László a Baranya Vármegyei Önkormányzat kormánypárti elnöke és Kővári János városfejlesztési biztos. Azonban a kormánypárti politikusok nem jelentek meg a rendezvényen, amit sokan nehezményeztek is, mivel tőlük várnának tájékoztatást, hogy milyen beruházásokat tervez a kormány megvalósítani ezeken a területeken.

Az eseményen a megjelentek egyöntetűen úgy gondolták, hogy rendkívül káros lenne Pécs és a térség számára, ha a kormányhatározatban kijelölt területre egy akkumulátorgyár épülne. Elsősorban az értékes termőföldet és Pécs ivóvízének nagyjából 90 százalékát biztosító védett forrásokat féltik.

Emellett komoly indulatokat szült azt is, hogy a kormánypárti döntéshozók még mindig nem szólaltak meg az üggyel kapcsolatban, így sem megerősítése, sem cáfolata nem született annak a feltételezésnek, hogy esetleg akkumulátorgyár épülhet a területen.

Több felszólaló is emlékeztette arra, hogy a pécsieknek már többször sikerült megállítaniuk a döntéshozókat, amikor valamilyen környezetpusztító beruházást akartak hozni a térségbe. Erre tökéletes példa a szocialista kormány alatt tervezett NATO-lokátor ügye, amikor a város képes volt sikerrel kiállni a saját érdekei mellett. Többen is abban bíznak, hogy ha beigazolódik a félelmük és a kormány akkumulátor ipari beruházást akar hozni Pécs mellé, akkor ismét sikeres lesz az ellenállás. Azonban hangsúlyozták, hogy ehhez összefogásra van szükség és arra, hogy a helyiek megszervezzék magukat.

A fórumról készült közvetítésünket itt tekinthetik meg: