Mondta Kanász-Nagy Máté, a párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus kiemelte: a kormány nem hajlandó tájékoztatni a lakosságot a tervezett nyíregyházi akkumulátorgyárról.
    Kanász-Nagy Máté emlékeztetett: a gyár építésének bejelentése után pártja írásban kért tájékoztatást a beruházás részleteiről a külgazdasági és külügyminisztertől.
    A politikus felidézte: kérdéseket tettek fel a gyár víz- és energiaigényéről, arról, hogy a beruházás érint-e termőföldet, hogy mekkora közvetlen állami támogatást kap a beruházó, terveznek-e az ipari parkban víziközműfejlesztést, kaphatnak-e betekintést a konkrét tervekbe, készültek-e előzetes hatásvizsgálatok és milyen módon vonták be a tervezésbe a város vezetését.
    A tucatnyi kérdésre egy hárombekezdéses felelet érkezett a minisztériumtól, amely gyakorlatilag egyik kérdésre sem ad választ, csak egy „cinikus beismerő vallomás” – értékelt az ellenzéki politikus.
    A kormány nem hajlandó elárulni, hogy mekkora állami támogatást kap a beruházó, ráadásul Brüsszelre hivatkozva nem adja ki az adatokat. A gyárépítéshez azonban Brüsszelnek semmi köze – jelentette ki.
    Kanász-Nagy Máté „parasztvakításnak” nevezte, hogy a kormány a beruházás környezettudatossága mellett érvel a gyár mellé tervezett napelemparkra hivatkozva.
    Jelezte, pártja nem fogja hagyni, hogy a kormány akkumulátorgyarmattá tegye Magyarországot. Minden jogi eszközzel megpróbálják megakadályozni ezt, és nem fogják feladni a népszavazási kezdeményezéseiket sem – mondta.

Forrás: MTI