A kétezres évek elején alapították a borászatot, amely mára már 10 hektáron gazdálkodik

A Winelovers Wine Awards 2023-as borversenyén,mely a világ egyik legrangosabb szakmai megmérettetése 840 bor közül választották Magyarország legjobb vörösborának a villányi Bodor Borászat 2016-os Cabernet Sauvignonját. –írta meg a storeinsider.hu

Bodor Bence a Bodor Borászat alapítója elmondta, hogy egy ilyen rangos versenyen 95 pontot elérni és bekerülni az édes aszúk közé egy villányi vörösborral óriási szakmai elismerést jelent.

A kétezres évek elején alapította a borászatot, amely mára már 10 hektáron gazdálkodik, leginkább saját telepítésű ültetvényén a borvidék nyugati részén. A Bodor borokat rendszeresen díjazzák. Többek közt a 2016-os Cabernet Sauvignont 2022-ben a XXIX. Jakab-hegyalja Borversenyen Nagyarany-éremmel és Óbor Nagydíjjal jutalmazták. A következő évben pedig a Legjobb Rosébor Nagydíj 2023 címet nyerte el.

Szőlőtermesztés Magyarországon (1990-2022) betakarított összes termés, ezer tonna (Forrás:MTI)

Magyarország méltán híres a borvidékeiről. Számos turisztikai és gasztronómiai lehetőség kínálkozik, melyekről bővebben tájékozódhat itt. Országunkban hat borrégió, azon belül a 22 borvidék található. Ezek közöl a Pannon borrégió, mely a Duna–Dráva és a Balaton által határolt országrész 7800 hektárnyi területén található. Négy borvidék – a Villányi, a Pécsi, a Szekszárdi és a Tolnai – alkotja. A terület változatos szőlő fajtáiról ismert. Jellemző borok a cabernet franc, a kékfrankos, a portugieser, a kadarka, valamint a cirfandli.