A debreceni önkormányzat szerdán cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint újabb akkumulátorgyár épülne a városban – írja az MTI.

A debreceni városvezetés közleményében azt írták, kedden az a valótlan információ jelent meg a sajtóban, miszerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentheti, hogy újabb akkumulátorgyár épülhet Debrecenben. „A híradásokban szereplő kínai központú NingBo ZhenYu Technology Co., Ltd. az álhírekkel ellentétben nem akkumulátorgyár, hanem alumíniumhéjakat és fedőlapokat, valamint elektromos járművekhez motoros precíziós lyukasztott és rovátkált fémalkatrészeket gyártó vállalat – áll a közleményben.

Nemrég a sajtó arról szerzett tudomást, hogy újabb akkumulátorgyár épült Debrecenben, ezért Ungár Péter írásbeli kérdéssel fordult a külügyminisztériumhoz, hogy adjanak világos és egyértelműen választ arra, hogy épül-e új gyár, és ha igen, akkor annak mekkora lesz a víz- és energiaigénye – írja közleményében az LMP.

A minisztérium nevében Menczer Tamás államtitkár annyit válaszolt, hogy ha épül új gyár, arról majd Szijjártó Péter tájékoztatja a nyilvánosságot. Ezzel a kormány egyrészt nem cáfolta, hogy a már bejelentett gyármonstrum mellett újabb szennyező üzem érkezik a városba. Másrészt újra bebizonyították, hogy fordítva ülnek a lovon, és azt is normálisnak, ha először a befektetővel egyeznek meg, majd kiemelt beruházásnak minősítik az építkezést és végül, csak a sor legvégén tájékoztatják az érintett lakosságot.