A kannabisz termesztésének és fogyasztásának úgynevezett ellenőrzött legalizálását javasolja a német kormány a törvényhozásnak – jelentette be Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerdán Berlinben.

A kormány ülésén elfogadott törvényjavaslat alapján Németország nem a „liberalizálás és kommercializálás” útjára lép, hanem szigorú szabályok mellett dekriminalizálja a kannabisztermesztést és -fogyasztást, és nagyszabású tájékoztató kampányt indít a kannabisz veszélyeiről – emelte ki a miniszter.

A tervezett új szabályok szerint a kannabisz fogyasztása 18 éven felül lesz legális, de 21 éves korig csak korlátozott mértékben. Felnőttek legfeljebb három tő kendert termeszthetnek, kizárólag saját fogyasztásra. A termesztés másik legális formája a nem üzleti alapon működő, legfeljebb ötszáz fős szövetkezet lesz, amely a tagjait látja el kannabisszal.

A javaslat szerint a kannabisz birtoklása 25 grammig nem büntetendő. A szövetkezetek – úgynevezett kannabiszklubok – egyszerre legfeljebb 25 gramm, havonta összesen 50 gramm kannabiszt értékesíthetnek tagjaiknak. A javaslatot ősszel tárgyalja és még az idén el is fogadhatja a törvényhozás. A több minisztérium együttműködésével kidolgozott rendszer révén Németország fontos lépést tesz a „haladó szellemiségű és a realitások talaján álló drogpolitika” felé.

A legfőbb cél a feketepiac visszaszorítása, az igazságszolgáltatási rendszer tehermentesítése és a gyermek-, az ifjúság- és az egészségvédelem erősítése. A 18 év alattiaknak továbbra is szigorúan tilos, a 18-21 év közöttieknek pedig korlátozottan legális a kannabisz fogyasztása – tette hozzá Karl Lauterbach.