Az augusztus 20-i hétvégén a pécsi Káptalan utca és az onnan nyíló udvarok és kertek idén is kulturális kalandokra és könnyed nyári társasági életre csábítanak – írja közleményében a Janus Pannonius Múzeum.

A Múzeumutca+ nevű eseményen helyi vendéglősök, borászok, kistermelők ízei, DJ-k, bárzongoristák, zenészek hangjai és sok-sok program vidámsága keveredik a múzeumokban és udvaraikban. Tematikus séták, családi foglalkozások, bor és irodalom is belakja a Káptalan utcát, ahol a múzeumok meghosszabbított nyitvatartással és sok-sok extrával tekinthetők meg ezen a hétvégén.

Ilyen ráadás például a többfajta grátisz tárlatvezetés, amelyek során az alkotók életére fűzve merülhetünk el jobban Zsolnay, Vasarely és Csontváry művészetében. Szabó Sipos Barnabás színművész aznap Hamvas Béla A bor filozófiája írásának – a Trió Enigma zenéjével és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület boraival kísérve – külön estet is szentel.

Meghallgathatjuk Hobót, a Kállai-Ökrös duó örömzenélését és latintáncot is tanulhatunk. Pécs független zenei és kreatív színterének szereplői is megmutatják magukat egymásnak és az érdeklődőknek, és itt debütál az első pécsi hangszer-, és zenei bolhapiac is. Már a nyitány látványos lesz, ahogy a Bóbita Bábszínház óriásbábjai zenekari kísérettel vonulnak be a Széchenyi térről a Múzeumutcába. A résztvevők bűvészbe is botolhatnak, a bátrabbak magukról karikatúrát készíttethetnek, de rengeteg féle kézműves foglalkozáson is részt vehetünk. Ilyenek lesznek a római és török kori, vasarelys és csontvárys, kerámiával, selyemmel és papírral dolgozó programok.

A felszín alatti világba pincetúrák keretében ereszkedhetünk alá, egy kerékpáros kirándulás során pedig régész vezetésével Pécs belvárosának múltját ismerhetjük meg. Feltárulnak a múzeum restaurátor-műhelyének titkai is.

A rendezvény látogatása ingyenes, de egyes programok regisztrációhoz kötöttek, illetve jegyvásárlás mellett vehetők igénybe, ezekről a részletes programbontásban találhatók információk.