A rendőrségi feljelentés és intézkedés ellenére továbbra is tetemes mennyiségű a hulladék

Korábban megírtuk, hogy Keresztes László Lóránt egy megkeresés nyomán, járt Ikladon, azon a telephelyen, éppen egy nappal azt követően, hogy a rendőrség és a katasztrófavédelem is kivonult. Amit az országgyűlési képviselő a helyszínen tapasztalt, és amit a bejárás óta tud, azt akkor közzé is tette. „Az elhagyott ipartelepen lévő raktárak közelében erős, vegyszerek jelenlétére utaló szagot éreztem. A terület nincs bekerítve, figyelmeztető jelzéseket nem láttam. A telephelyen többekkel találkoztam, akik elmondták, hogy információik szerint a raktárban jelentős mennyiségű hulladék van, aminek köze van az akkugyártáshoz.” – sorolta a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke a Facebook oldalán. Ráadásul úgy tűnt, hogy a telephely működési engedélye körül sincs minden rendben.

Az Ikladon található telephelyről elszállították ugyan a bűzös hordókat, de az egyik helyiségben még mindig tetemes mennyiségű hulladék található. A feliratok szerint akkumulátor-gyártásban használt veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak a dobozok és zsákok. Az ott lévő dokumentumok szerint ezek a gödi Samsung gyárából származhatnak. – írta meg az ÁTLÁTSZÓ 

Iklad község honlapján található egy tájékoztató, amelyben ez áll:

„A Hulladékgazdálkodási Hatóság megtette a szükséges intézkedéseket, megtiltotta az engedély nélküli hulladékgazdálkodási tevékenységet és kötelezést adott ki a hulladékok engedéllyel rendelkező részére történő átadásra. A kötelező határozat teljesítésének ellenőrzése során, a július 21. napján megtartott hatósági helyszíni ellenőrzés alapján megállapításra került, hogy az akkumulátor hulladékok elszállításra kerültek teljes egészében a telephelyről. A Népegészségügyi Osztály az ellenőrzés során hatáskörébe tartozóan nem észlelt intézkedésre okot adó hiányosságot. A munkavédelmi hatósági ellenőrzés folyamatban van, jogsértés feltárása esetén megindul az eljárás és megtételre kerülnek a hatáskörébe tartozó intézkedések.”

Azonban a helyszínen egészen más látszik

Az Átlátszó azonban megírta, hogy birtokába kerültek olyan friss fotók, amelyek egyértelműen mutatják, továbbra is vegyi anyagokat tartalmazó zsákokat és dobozokat tárolnak az ikladi ipartelepen. Annyi a változás, hogy, ezek egy másik, romos épületben találhatóak. De mire jó akkor a hatósági intézkedés, ha azok nincsenek maradéktalanul betartva?! Vajon hány ilyen raktár van és lesz a jövőben Magyarországon?! Az egészségünk a tét, ez nem kérdés.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket!