Magyar vállalkozókat európai uniós támogatások ígéretével csapott be egy szír férfi

A 60 éves szír állampolgárt jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették a nyomozók. -közölte a POLICE.HU
    A nyomozás adatai szerint a külföldi férfi jól menő magyar vállalkozások vezetőit csapta be. Cégfejlesztésre százmillió forintos nagyságrendű európai uniós támogatást ígért nekik.
    A pályázat megírásáért és menedzseléséért ötezer és tizenötezer euró közötti összegeket kért, amit a cégvezetők ki is fizettek.
    A férfi alaposan kidolgozta a csalás részleteit: többlépcsős, előminősítést is magában foglaló eljárást imitált. Továbbá hivatalosnak tűnő, iktatószámmal és bélyegzővel ellátott dokumentumokat hamisított. A vizsgálat eddigi megállapításai szerint a szír állampolgár 2022 tavasza óta öt vállalkozót károsított így meg összesen 33 millió forinttal – tudatta a rendőrség.
    A gyanúsított ellen korábban is folyt eljárás csalás miatt, jelenlegi cselekményét felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el – olvasható a közleményben.