Férfi súlylökésben Ryan Crouser csupán öt centivel maradt el a világrekordtól.

Két aranyérmet veszítettek el a hollandok bukás miatt. Míg az amerikai staféta világcsúccsal nyert a 4×400 méteres vegyes váltók fináléjában a budapesti atlétikai világbajnokság nyitónapján. Melynek esti programjában férfi súlylökésben Ryan Crouser csupán öt centivel maradt el a világrekordtól.

    Az este nyertese egyértelműen az amerikai csapat, míg vesztese Hollandia, melynek két sztáratlétája közül Sifan Hassan a női 10 000 méter hajrájában, míg Femke Bol a vegyes váltó célja előtt öt lépéssel esett el.
    A napot a staféták küzdelme zárta, melyben korán, gyakorlatilag az első váltás után kirajzolódott, hogy az aranyról amerikai-holland csata dönt. Az is valószínűnek tűnt, hogy ha a tengerentúliak nem szereznek komolyabb előnyt, akkor a holland záróember, az idén 400 gáton és 400 síkon is parádézó Bol megnyeri csapatának az aranyat. Végül azonban nem nyerte meg, annak ellenére, hogy egyszerre indulhatott Alexis Holmesszal.
    A hollandok fedett pályás világcsúcstartója ugyan egyből az élre állt és nagy tempót diktált, riválisa nem szakadt le. Majd a célegyenesben kivágott mellé és öldöklő küzdelemre késztette őt. Bol folyamatosan fáradt, láthatóan besavasodott és egyre jobban erőlködött, aminek az lett a vége, hogy nyolc méterrel a cél előtt elesett. Az akkor már teljesen mellette futó Holmes pedig így első helyen ért célba, méghozzá 3:08.80 perces világcsúccsal. Hollandia ráadásul semmilyen érmet sem szerzett, mivel Bol elejtette a botot és anélkül fejezte be a versenyt, ami szabálytalan.
    Kevesebb mint félórával a váltók döntőjét megelőzően a hollandoknak már át kellett esniük egy traumán. Miután kétszeres olimpiai bajnokuk, az idén a London Marathonon is győztes Siffan Hassan szintén a hajrában, szintén bukás miatt veszítette el az aranyat női 10 000 méteren.


    A leghosszabb pályaszám döntője egészen az utolsó körig semmilyen izgalmat nem tartogatott. A legjobbak féltávig gyakorlatilag kocogtak, majd az etióp különítmény kisebb iramváltása apasztotta az élbolyt. Az utolsó 400 méterre még így is több mint tizen haladtak együtt, ekkor azonban hirtelen óriási vágta vette kezdetét, melyben sokáig Hassan tűnt a legjobbnak, az utolsó egyenesben viszont az idei ranglistavezető Gudaf  Tsegay bírta a tempóját és közelített rá. A két futó nagyon közel került egymáshoz és 50 méterrel a vége előtt összerúgtak, ami után Hassan elterült a földön, Tsegay pedig vérző térddel futott be első helyen.
    Mögötte a világcsúcstartó és címvédő honfitársa, Letesenbet Gidey lett a második és a szintén etióp Ejgayehu Taye a harmadik.
    

Forrás: MTI