Hamarosan itt az ősz, indul a paradicsom és a lecsó befőzési szezon

Augusztus közepe van és bár még érezzük a napsugarak melegét, gondolnunk kell a télre. Ilyenkor megkezdődig a paradicsom befőzése, a lecsó elrakás. Hamarosan rotyog majd a lábasokban, üstökben, sütőkben a szilvalekvár is. És néhányan már elkezdték a savanyúságok eltevését is. Sok kamrában már sorakoznak a felcímkézett üvegek katonás sorban. A csuprok és dunsztosüvegek rejtik magukban a nyár ízeit, az eper, a málna, a barack lekvárokat és szörpöket. A ropogós befőtteket, meggyet, cseresznyét és megannyi finomságot. Ezeket télen majd elővenni, felhasználni süteményekbe, vagy desszertekhez, vagy feldobni a fonott kalács egyhangúságát. Amikor kint esik a hó és ideg lesz, jó lesz majd ezeket eszegetve visszagondolni a nyárra, a napsugarakra, illatikra, ízekre.

Paradicsom befőzése

A paradicsomból nagyon finom levet, vagy sűrítményt tudunk készíteni télire. Ezeket sokan, sokféleképpen készítik. Van aki használ tartósítószert és van aki nem tesz bele sem szalicilt, sem pedig nátrium benzoátot. Hanem egyszerűen csak száraz dunsztba teszi. Ha kutatunk az interneten, rengeteg recept közül választhatunk. Számos praktikát találhatunk a különféle blogokban, vagy receptes oldalakon. Érdemes többet is megnézni mielőtt neki kezdünk, hacsak nincs valamilyen jól bevált családi receptünk. Vannak akik passzírozzák, mások botmixert használnak. Sokan natúrban főzik, mások fűszeresen. És egyre elterjedtebbek a ketchup és különféle ételízesítők, pizzamártások eltevése is.

Lecsó elrakása

A lecsó nagyon jól jön télen, nem csak azért mert jól esik elővenni egy kis üvegbe zárt nyári ízeket, hanem mert számos módon felhasználható. Nem kell hozzá más mint paprika és paradicsom, esetleg hagyma. Lecsó recept is rengeteg található a különböző portálokon. Lehet videón is megtekinteni, vagy csak olvasni, esetleg fotókon megfigyelni a folyamatokat. Minden főzésre és befőzésre igaz a mondás: „Ahány ház, annyi szokás”

Egy biztos, bármit is teszünk el télire, mindenképpen legyünk körültekintőek, az üvegek tisztításakor, valamint az alapanyagok megvásárlásakor.

Jó munkát kívánunk!