2023, augusztus 26-án, szombaton 10 órától a Pécsi Egyetemi Borbirtok PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet ad otthont a többszáz különleges csemegeszőlő felvonultatásának a II. nemzetközi Csemegeszőlő Kiállítás és Versenyen. Pécs legszebb szőlőskertjében, augusztus utolsó szombatján Szentmiklóson csodálhatják meg az érdeklődők a csemegeszőlő különlegességeket.

Találkozhat a Pécsi Egyetemi Borbirtok PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetbe szombaton ellátogató kicsi, nagy, gömbölyű, hosszúkás, ovális, sárga, arany, zöld, lila, bordó, piros, édes, savanykás, muskotályos vagy éppen vattacukor ízű szőlő finomsággal is.

A pécsi csemegeszőlő kiállításon a legkülönlegesebb szőlőket mutatják be hazai és külföldi hobbi szőlősgazdák és hivatalos termelők. A nap folyamán megválasztják a legszebb és a legnagyobb fürtöt, a legnagyobb szemű, és természetesen a legfinomabb ízű szőlőt a szakmai zsűri véleménye, és a közönség szavazatai alapján.

A magyar csemegeszőlő termesztés fejlődésének támogatása érdekében idén második alkalommal szervezi meg a Pécsi Egyetemi Borbirtok PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet az Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Versenyt.

Az esemény időpontja: 2023. augusztus 26. Helyszín: Pécs, Szentmiklós hegy.

A kiállítás és verseny megrendezésével a Kutatóintézet, mint házigazda egy olyan kezdeményezést indított útjára 2022-ben, amellyel szakmai támogatást biztosít az árutermelők, családi gazdálkodók számára, kiemelve a háztáji termesztés jelentőségét.

Amint írják, feltett szándékuk a rendezvénnyel a csemegeszőlő – mint egészséges gyümölcs – népszerűsítése, új fajták, új trendek bemutatása a fogyasztók számára.

Nemcsak kiállítás, hanem verseny is lesz szombaton a borbirtokon: a rendezvény ideje alatt a kiállítók között versenyt indítottak többféle kategóriában, például a legszebb fürt, legnagyobb fürtméret, legnagyobb bogyóméret – magvas, és magvatlan kategóriában -, legfinomabb íz, illetve közönségszavazat alapján. A kategóriák értékelését a kiállítás alatt 3 tagú szakmai zsűri végzi, nyilvános eredményhirdetés a kiállítás zárása előtt.

Egy tökéletes családi program Pécsen, ami garantáltan megédesíti a nyárutót, és megidézi egy kicsit a szüret hangulatát.

Program:

10.00 – 10.10 Megnyitó ünnepség
10.10 – 14.00 Kiállítás megtekintése, szőlőkóstolók
11.00 – 13.00 Rendezvényteremben szakmai előadások
10.15 – 10.40 Dr. Juhász Anikó (Agrárminisztérium, Agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár): Ökológiai gazdálkodás és csemegeszőlő

10.40 – 11.00 Dr. Apáti Ferenc (FruitWeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnök): A csemegeszőlő hazai perspektívái, jelen és jövő.

11.05 – 11.30 Dr. Mato Drenjančević (Associate Professor of Viticulture, University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences): Az aranyszínű sárgaság fitoplazma és az amerikai szőlőkabóca terjedésének dinamikája Kelet-Horvátországban.

11.30 – 11.55 Dr. Ágnes Kun (Kun Szőlő): Csemegeszőlő fajták szaporítása

11.55 – 12.15 Hatházi Balázs (drónszakértő, Lidrone Kft): Mezőgazdasági drónok a szőlészetben

12.15 – 12.45 Permetező drón bemutató (Lidrone Kft.)

Kapunyitás: augusztus 26-án, 10 órakor. A belépés díjtalan!

Forrás: szbki.pte.hu