A hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Akadálymentes Turizmus Napja egész napos jókedvű fesztivál megrendezése mellett a Gyeregyalog.hu Közhasznú Egyesület fő célja, hogy a fogyatékossággal élőket olyan élményekhez juttassa, melyeket amúgy nem, vagy csak nehezen tudnak átélni. 

Néhány példa az orfűi VII. Akadálymentes Turizmus Napja 2023 várható programból:

  • Éden Sziget színpadnál zenei programok, bábelőadások, étkezés, szeretet büfé, kézműves vásár, lovaglás várja ezen a szombaton.
  • Sport tábornál motorozás, lovaskocsikázás várja az érdeklődőket.
  • Medvehagyma Háznál a Pannon Filharmonikusok Kvintett koncertjét hallgathatják meg.
  • Vizisport Központnál sárkányhajózás és kajakozás is lesz a fesztiválprogramban.
  • Vitorlás Telepnél vitorlázás és motorcsónakázás várja a nagyérdeműt.
  • Lovaspálya pedig az autóvezetés szerelmeseit várja.

A rendezvényen mindenki jól érezheti magát sérültként és épként, gyerekként és felnőttként egyaránt, remekül szórakozhat, miközben felfedezi, hogy sérült társaink ugyanolyan emberek, hogy bizony tudunk egymásnak segíteni, és hogy segíteni jó érzés.

Érdemes rendszeresen követni az Akadálymentes Turizmus Napja Facebook oldalát, ahová szinte naponta tesznek ki újabb információkat a 2023-as fesztiválról. Megtudhatóak innen a részletes élményprogramok. A kulturális programokat is megmutatják, sőt…

Az Akadálymentes Turizmus Napját 2017-ben rendezték meg először Orfűn. A helyszín az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, gyönyörű fekvéssel, négy tóval, rendkívül változatos strandolási, sportolási, kikapcsolódási lehetőségekkel.

Az Akadálymentes Turizmus Napja rendezvényeken különféle élményprogramokat kínál elsősorban fogyatékossággal élőknek, hozzátartozóiknak, kísérőiknek, de az ép emberek is részt vehetnek ezeken. Többek között sárkányhajózás, csónakázás, vitorlázás, horgászat, motorozás, lovaglás, lovaskocsizás, látássérültek számára autóvezetés szerepel a repertoárban. Emellett egyéb programok, mint kirakodóvásár, koncertek, műsorok, gyerekrendezvények, büfé színesítik a programot. Minden évben ingyenes ebédet biztosítanak a fogyatékossággal élőknek és segítőinek, valamint lelkes önkénteseiknek.  

A helyszín akadálymentes, beleértve több e szempontból használható toalettet is. 

Minden évben mintegy 30 fő önkéntes segíti a szervezők munkáját, akik a rendezvény adminisztratív tevékenységében, az ebédosztásban, az élményprogramokban segédkeznek, erőskezű férfi önkéntesek pedig alkalmanként a fogyatékossággal élőknek a programokban való részvételében nyújtanak támogatást (csónakba emelés, lóra felsegítés, autóba-, motorra-, lovaskocsira való beszállás támogatása).

Önkénteseket mindig szeretettel várnak, elsősorban a korábbi segítőikre, és a Baranya Megyei Önkéntes Centrumra számítanak, de egyre több középiskolás találja meg a szervezőket, akiknek közösségi szolgálatukként is el tudják számolni a részvételt. Egyetemistákat is egyre nagyobb körben kívánnak bevonni, leginkább a szociális és a turizmushoz kapcsolódó szakokról. 

A rendezvény fő szervezői: Gyeregyalog.hu Közhasznú Egyesület, People First Egyesület – Pécs, Orfű Turisztikai Egyesület. A szervező bizottságban természetesen kiemelt helyet kapnak a fogyatékossággal élők. 

A programokról folyamatosan hírt szerezhenek a https://www.facebook.com/turizmus.akadalymentes/ Facebook oldalunkon. Kérdéseket, önkéntesnek jelentkezőket örömmel várnak az akadalymentes.turizmus.nap@gmail.com címen.