A Ferencváros a Zalgiris elleni tegnapi győzelmével formálisan is eldőlt, hogy idén is csoportkörben fog játszani, igaz, ezúttal csupán a 3. számú kupasorozat, a Konferencia Liga jutott a zöld-fehér alakulatnak. Ebből viszont az is következett, hogy a sorsolásnál egy erősebb kalapban fog szerepelni. Ez konkrétan a legelső kalap lett, ugyanis a 32 csoportkörbe jutott csapat között a koefficiens pontok alapján a Fradi a 8. legerősebb, vagyis a leggyengébb, aki még az első kalapba befért. Nézzük, kik lehetnek a Ferencváros ellenfelei a többi kalapból!

Két topligás csapat, régi ismerősök – 2. kalap

A 2. kalapból két igen komoly ellenfél is juthat a Fradinak, akik Európa 5 legerősebb bajnokságában játszanak. Az olasz Fiorentina, és az angol Aston Villa egyaránt nagyon kemény ellenfél lehet a továbbjutásért folyó küzdelemben több száz milliós értékű játékoskeretükkel egyértelműen esélyesek lennének a magyar csapat ellen (a Fradi keretének értéke most kereken 50.000.000 Euró). Kicsit szerencsésebb sorsolás esetén kaphatunk egy régi ismerőst is: A Maccabi Tel Aviv ellen 5 éve mérkőzött meg a Fradi – ez volt az utolsó olyan év, amikor nem jutottak csoportkörbe – a Ludogorets ellen 4 éve kétszer is, míg a Slovan ellen a tavalyi évben a Bajnokok Ligájában. Ezekből a csapatokból a bolgárok keretértéke nagyjából egyezik a Ferencvároséval, a másik két csapaté lényegesen kevesebb. Nagyjából hasonló értéket képvisel a másik 3 csapat, a cseh Victoria Plzen, a norvég Bodo és a görög PAOK is.

A Genk, a Besiktas és a többiek – 3. kalap

A 3. kalapból szintén két olyan csapat van, aminek a keretértéke jóval erősebb a magyar bajnokénál. A belga Genk korábban komoly nemzetközi múlttal rendelkezett, ahogy a török Besiktas is, ám az elmúlt években kevésbé voltak eredményesek. Több mint százmilliós keretértékük azonban 2.5-3-szorosa a zöld-fehér alakulatnak, így nem biztos, hogy velük lenne jó összekerülni. A maradék 5 csapatból a Legia csapata nagyjából a Fradihoz hasonló kerettel rendelkezik, a többi csapat viszont hivatalosan feleakkora értékű vagy még kevesebb. Legrosszabbul e téren a finn HJK áll, az ő értékük alig haladja meg a 8.000.000 Eurót.

Visszavágó a Kí ellen? – 4. kalap

A 4. kalapban papíron minden csapat értéke alacsonyabb, mint a Fradié, de ez is két ágra oszlik. 3 csapat – a szerb Cukaricki, a dán FC Nordsjaelland és a svájci Lugano – 20.000.000 eurót meghaladó értékű kerettel rendelkezik, a skót Aberdeen értéke kb. 16.000.000, a többi csapat viszont nem éri el a 10.000.000-t sem. A lista alján a Kí és a Ballkani áll, akik 3.000.000 alatti kerettel rendelkeznek, de azt azért tudjuk, hogy nem mindig a pénz focizik…ezt pont a Kí ellen tapasztalta meg a Fradi.

Fentiekbők látható, hogy a holnapi sorsoláson sok múlik. Egy Ferencváros – Aston Villa – Genk – Lugano négyesből például biztos nem a Ferencváros lenne a továbbjutásra esélyes csapat, első kalap ide vagy oda. De egy Ferencváros – Bodo – HJK – Ballkani sorsolásnál azért még a csoportelsőség is abszolute reális elvárás lehet. Sok múlik tehát a holnapi napon. Sorsolás 14.30-kor, az eredményről majd beszámolunk.