A mai nap Pécs város ünnepén egy remek koncerttel kedveskedett a lakosságnak a városvezetés, aminek nagyon örültem, és már készültem, hogy valami nagyon jót írok róla. Egészen addig, amíg a hazaérkezésig nem jutottunk el. Amikor is megint történt valami, aminek sikerült a hangulatomra rányomnia a bélyegét. És persze írhatnék arról, hogy milyen tök jó dolog, hogy végre nyilvános és ingyenes koncert is volt szeptember 1-én. Írhatnék arról, hogy a Hooligans mennyire kitett magáért! Írhatnék arról, hogy mennyire jó volt előzenekarnak egy pécsi bandát hozni, akiknek bár nincs nagy színpadi rutinjuk, nagyon jól letolták a koncertjüket! Mert ez mind igaz. Ám megint volt egy utolsó momentum, ami miatt a felállva tapsolást a szájhúzós leülés váltotta fel nálam. Ez pedig ezúttal is a buszközlekedés volt.

A koncert 23 óra 15-kor ért véget, így természetes, hogy a Kertvárosba közlekedők a 23.25-ös buszra mentek…ahova szokás szerint beküldték kb. a legkisebb buszt, ami létezik. Az emberek próbáltak rá felszállni, de egyre kevesebb volt a hely, végül nagyjából 30 ember a buszmegállóban maradt (velem együtt), mert már meg sem próbáltak  felszállni. A többieknek jött egy kis heringparti, de kétlem, hogy igazán élvezték volna.

Ezután legyalogoltam egy megállót, csak azért, és ott vártam meg a következő buszt, ami megint egy kisméretű jármű volt és megint szinte teljesen fullon. Erre azért felfértem, sőt annyi hely azért volt, hogy nem éreztem azt, hogy minden mozdulatommal valaki testébe beleszállok, de azért ez is elég zsúfolt volt. Igazából nagyjából a Krisztina térre szálltak le annyian, hogy a többieknek már kényelmes volt.

Nem először írok erről a problémáról, de továbbra sem értem. Nézzük csak józan fejjel a dolgot! Adott egy ingyenes koncert egy közismert és népszerű zenekarral. Ebből azért következik, hogy legalább 1.500-2.000 ember ott lesz. Ebből következik, hogy annak mondjuk kb. 10%-a jó eséllyel kertvárosi. Ha nekik csak a fele úgy dönt, hogy buszozik, az 75-100 ember. Ennyi egyszerűen nem fér fel egy kisméretű buszra! Ehhez vagy 2 járat kell, vagy legalább egy csuklós busz! Komolyan mondom, nem értem. Ezt senki nem gondolja át?

És mint mondtam, nem az első eset! Már hasonló kritikát fogalmaztam meg a tavalyi Fényfesztivál és az idei Made in Pécs Fesztivál kapcsán is. Az idei Fényfesztiválra elég jó lett a dolog (bár megjegyzem, ilyenkor lehetne 1-2 olyan buszt is indítani, ami olyan helyekre megy, ahova egyébként már nincs éjszakai busz), de most ezzel visszaestünk a korábbi szintre.

Hozzátéve, hogy ezzel nem a koncertet akarom degradálni, mert az tényleg fantasztikus volt. Csak egyszerűen nem értem, miért kell állandóan belelépni ugyanabba a pocsolyába. Tavaly voltam egy olyan megbeszélésem, ami a Tüke buszról is szólt és ahol megfogalmazták célnak, hogy minél több bérletes utazó legyen, és minél többen válasszák az autók helyett a közösségi közlekedést. Így nem fog menni.

Végére azért jöjjön egy Hooligans-dal, hogy az élményből is átadjak valamit.