Az elmúlt időszakban nagyon sok támadás érte a Tüke Busz Zrt.-t és a pécsi buszközlekedést, egyrészt a kimaradó járatok miatt, másrészt azért, mert az éjszakai járatok számát jelentősen lecsökkentették. Ezekben a vitákban én mindig a társaság mellé álltam. Mint idestova közel 20 éve bérlettel rendelkező utas az elmúlt időszakban talán egyszer tapasztaltam járatkimaradást és komolyabb késéseket sem láttam, úgyhogy magam részéről meg vagyok elégedve a szolgáltatással. Az éjszakai buszok kapcsán meg nézzünk szembe a tényekkel: éjfél után hétköznaponként ezeket átlagosan 2 ember vette igénybe. Ennyiért fenntartani ezeket a járatokat óriási anyagi veszteség (nem mellesleg a legtöbb nagyvárosban soha nem is volt ennyi éjszakai járat), és nem is környezettudatos magatartás. Szóval nekem ezekkel semmi bajom nincs.

Ami azonban ma történt az teljes mértékben elfogadhatatlan. Mint sokan mások, én is este bementem a városba, hogy a Fényfesztivál produkcióiban gyönyörködjem. Előbb a Barbakánnál jártam, majd a Székesegyháznál, aztán a Széchenyi-téren, végül az Árkádban. Majd miután végeztem, elmentem az Autóbusz-állomás megállójához, hogy a 23 óra 27 perckor induló 973-as járatot megvárjam.

A járat minimális késéssel megérkezett, de ez zavart legkevésbé. Ami jobban zavart, az ez:

Noha a kép nem túl jó minőségű, a helyzet egyértelmű: a busz olyan szinten tele volt, hogy szerintem szabályosan már ennyien sem utazhattak volna rajta, új ember meg talán fel sem tud rá férni. Ezzel együtt megpróbáltam, és az első ajtónál sikerült egy talpalatnyi helyet szereznem, ám amikor láttam, hogy egy idős pár még valahogy fel szeretne szállni, úgy döntöttem, feláldozom magam és leszállok a buszról. Nem én voltam az egyetlen, aki végül lent maradt, a sofőr mondta is, hogy 20 perc múlva jön a következő, talán az jó lesz (tegyük hozzá, a sofőr a körülményekhez képest kedves volt, és ha valaki, ő igazán nem tehet semmit a kialakult helyzetről, szóval ő tényleg semmiért nem hibáztatható).

Ezután gondolkodtam mi legyen. Még kb. 15 percem volt a következő buszig. De vajon arra fel fogok-e férni? Lehet inkább taxiba kéne ülnöm? Végül már csak azért is a busz mellett döntöttem, hogy lássam, javul-e a helyzet. Viszont másodszor már nem akartam lemaradni, ezért úgy döntöttem, hogy felgyaloglok az Árkád megállójához, akkor talán még kevesebben lesznek.

23.45-kor (picit még korábban is) érkezett a busz, ahogyan annak érkeznie kell. Mire az Árkádhoz ért, félig már tele volt és mivel nagy tömeg várakozott, szinte azonnal zsúfolásig telt meg ez a busz is. Mire az Autóbusz-állomáshoz értünk, megint ugyanaz a helyzet volt, gyakorlatilag nem volt hely, páran fel tudták magukat préselni, de bizony volt, aki ott maradt. A nyomott helyzet talán a Sarolta utcánál konszolidálódott annyit, hogy a leszálló utasok révén ha nem is kényelmes mennyiségű, de nem irreálisan sok ember maradt a buszon.

Nyilván előfordulhat zsúfoltság a buszokon, nem is ezzel van a bajom. Inkább azzal, hogy ezt hogy nem látták előre. Ha valami, akkor ez ugyanis igazán kalkulálható volt. Mire alapozom ez a kijelentésem?

  • Adott egy Fesztivál, ami este van és jelen van rajta több ezer ember. Ezek közül nyilvánvalóan jónéhányan kertvárosiak.
  • Adott egy pénteki nap, ami után szabadnap következik, tehát nem kell menni az embereknek dolgozni, így tovább tudnak maradni a Fesztivál helyszínén.
  • Adott egy buszmenetrend, ami 23 óra után 4 darab buszt indít Kertvárosba. Így aki busszal akar hazamenni, ezek közül választhat.

Ezekből azt gondolom, hogy nem kell tudományos fokozattal rendelkezni ahhoz, hogy rájöjjünk: a buszok iránti igény lényegesen akár több tízszeresen is nagyobb lehet, mint egy átlagos hétköznapon, de még annál is, ami egy pénteki napon szokott lenni. Erre nyilvánvalóan lépni kell valamit. Néhány terv a teljesség igénye nélkül:

  • Rendkívüli menetrendet adni ki erre a 4 napra több éjszakai járattal.
  • Egy időpontra 2 buszt küldenek.
  • Ha mindezek kivitelezhetetlenek, akkor legalább az egyik legnagyobb méretű buszt küldik, ami a rendelkezésre áll, nem egy háromajtósat.

Nos, mindezekből semmi nem történt, így az lett, ami lett: elégedetlenkedő utasok és egy óriási tömegnyomor, ahol a szerencsének is köszönhető, hogy nem történt súlyosabb baleset. Ez nagyon elkeserítő, hiszen a helyi közlekedés az egyik legfontosabb közszolgáltatás, amiért az utasok fizetnek is és úgy érzem, ez a szolgáltatás most igencsak deficitessé vált, még ha csak egy rövid időre is.

A cikkem elsődleges célja ezzel együtt sem a számonkérés vagy a kompenzálás igénye. Ami történt, megtörtént, ezen már változtatni nem lehet. Ugyanakkor van még 2 nap a Fényfesztiválból. Őszintén remélem, hogy ezek után a konkrét tények ismeretében tanulnak az esetből és erre a 2 napra megpróbálják kezelni. És ha ez megtörténik, akkor már úgy érzem, hogy érdemes volt foglalkoznom ezzel a témával. Ha meg a jövőben előre kalkulálnak ezekkel a kalkulálható körülményekkel, és ezek fejében rugalmasabban kezelik a menetrendeket, az meg már maga lesz a teljes boldogság az én szememben.

Holnap folytatódik a Fesztivál, és éjszaka ismét sokan busszal szeretnének majd hazamenni. És még az is elképzelhető, hogy megint köztük leszek…