Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

Vona is pártot alapít, lassan felsorolni is nehéz lenne az ellenzéki pártokat, de azért megpróbálom:

DK, Momentum, LMP, MKKP, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, Vona-pártja, Jakab-pártja, MZP-pártja. És simán lehet, hogy van, amit kihagytam.

A 2024-es EP-választás kiváló alkalom lesz arra, hogy redukáljuk ezen pártok számát, legjobb esetben is csak a szavazatok kb. 50 százalékát fogják megkapni az ellenzéki pártok és ez a szavazat szám fog jelen állás szerint tíz felé osztódni. Rengeteg szavazat fog elveszni, a Fidesz emiatt nagyot fog nyerni, de ennek olyan nagy jelentősége nincs, nem lesz egyetlen pártcsalád sem aki befogadná Putyin láncos kutyáit, ha 12-13 képviselőt küldhetnek Brüsszelbe, akkor sem lesz semmi érdemi szavuk. Az az igazi elveszett szavazat. Na de térjünk vissza az ellenzékre.

Biztosan lesznek olyan pártok, akik 1-2 százalék körül fognak teljesíteni, ők azok, akik végleg kiírják magukat a 2026-os választásról. Ha ott lesz is bármilyen összefogás, csak azok között lehet, akik legalább a bejutási küszöb közelébe jutnak 2024-ben, ami ugye 5 százalék. Látva a trendeket erre a DK, a Momentum, az MKKP és egy jó kampánnyal az LMP lehet képes, félő, hogy minden más szavazat el fog veszni.

Személy szerint kifejezetten szeretném, hogy minden párt külön induljon jövőre, mérettessenek meg egyedül, ez például a Párbeszéd esetében először fog megtörténni, végre megtudhatjuk róluk, hogy 1 vagy 2 százalékon állnak. De itt az esély arra is, hogy végre-valahára eltemessük az MSZP-t és a Jobbikot, vagy Jakab Péter is oda kerüljön ahová való.

Érdekesség amúgy, hogy Todai (Párbeszéd) nem olyan régen még arról beszélt, hogy biztosan külön listán fognak indulni, azonban ma már egyre többet hallani arról, hogy a két zöldpárt (LMP és a P) akár közös listára is kerülhet, szerintem ez az LMP szempontjából rossz ötlet lenne, el is mondom miért. A Republikon felmérése alapján az LMP a bejutási küszöbön áll, egyébként is Ungár vezetésével, ha nem is gyorsan, de erősödnek, miközben a Párbeszéd mióta világ a világ az 1 és a 2 százalékos érték között található, ennek ellenére a közös listát az a Jávor Benedek vezetné, aki amúgy a Párbeszéd politikusa. A közös listával vélhetően egy mandátum jönne össze, amit a P kapna, ha külön indulnának, akkor az LMP-nek egy jó kampánnyal szintén összejöhetne az egy mandátum, míg a P-nek szinte biztosan nem. Mindenesetre, ha a Párbeszédnek sikerül összehoznia a közös zöld listát, akkor még a KDNP-nél is ügyesebbek lesznek, akik szintén nem indulnak ezer éve önállóan a választásokon, de a Fidesz hátán felkapaszkodva mindig mandátumokhoz jutnak.

Egyébként, ha tippelnem kellene, azt mondanám, hogy a DK 3, a Momentum 2, az MKKP és az LMP 1-1 mandátumot fog szerezni jövőre, míg a Fidesz-KDNP tizenhármat, a Mi Hazánk pedig egyet. Igen, utóbbiak vitorlájából most veszi ki a Fidesz a szelet, ahogy tették anno a rég Jobbikkal. A többi hat ellenzéki párt 1-4 százalék között fog kapni, emiatt – ahogy fentebb is írtam – rengeteg szavazat fog elveszni.

Forrás: Vági Márton