Star Wars rajongóként – aki a Rebels sorozatot és a Legendákat is szereti – az általam ebben az évben legjobban várt sorozat egyértelműen az Ahsoka volt, aminek első 4 részét már láttuk is. És egyelőre én még várom a nagy áttörést a sorozattól, de nem rossz, amit eddig láttunk. Következőkben röviden írok arról, hogy eddig mit látok benne és mit várok el. Igyekszem amennyire lehet spoiler-mentes lenni, de azért néhány információt muszáj betennem arról, ami eddig történt.

Karakterek:

Azok a karakterek, akikkel eddig a köztársasági oldalon találkozunk, nagyjából hozzák azt, amit eddig is tudtunk róluk. Ahsoka higgadt, megfontolt, racionális, és mind az Erő mind a fénykard használatának a mestere. Hera, ahogy a Rebelsben is, úgy itt is kicsit anyáskodó típus, fontos neki a barátai lelki békéje, egyensúlya is, igyekszik mindenkit ellátni tanácsokkal. A leginkább megosztó karakter pedig kétségkívül Sabine. Róla annyit tudunk, hogy valamiféle Jedi képzést próbált eltanulni Ahsokától, ami nem sikerült igazán jól. Remek harcos, de az Erővel való kapcsolata még nincs meg, és tele van bizonytalansággal, ami a viselkedésében is meglátszik. Remélem picit jobban bemutatják még az Ahsokával való kapcsolatát. Erről jó lenne picit többet tudni, hogy megértsük a viselkedését.

Számomra viszont izgalmasabbak az antagonista oldal karakterei eddig. Közülük is kiemelkedő Baylan Skoll. Az egykori Jedi, akit mára már elragadott a Sötét oldal, de mégsem lehet egy kalap alá venni a korábbi Sith Lordokkal (márcsak azért sem, mert betartja az ígéreteit), és aki szükséges rossznak tartja egy újabb háború kirobbanását. Nagyon kíváncsi leszek az ő motivációira és, hogy változni fog-e a karaktere az epizódok során. (Meg hogy miként oldják meg az azóta elhunyt színész pótlását.)

Morgan és Shin karakterei még kevésbé kibontottak, de az az aprócska belső rivalizálás, ami köztük van, érezhető.Szerintem a jövőben még várható köztük komolyabb rivalizálás. Marokk karakterét a jelek szerint gyorsan kiírták, sok konteó jelent meg, hogy ki is lehet ő, de mint kiderült, ennek nincs nagy jelentősége. Összességében eddig jók a karakterek, de azért arra nagyon kíváncsi leszek, hogy két már most erős antagonista karakter mekkora szerepet fog kapni, ha még Thrawn is felbukkan mellettük.

Történet:

Ami a történetet illeti, vagy inkább annak felvezetését, azzal kapcsolatban fogalmazódott meg nálam a legtöbb negatívum. Ami tény, hogy ahhoz, hogy valaki értse, hogy mi történik körülötte, nagyon fontos, hogy legalább a Rebels utolsó 2 évadát lássa. Különben nem érti, hogy mi a baj, ki az az Ezra Bridger, és miért is aggódnak annyira a főszereplőink. És picit azt éreztem, hogy ennek a palástolására agyonnyomták fénykardpárbajokkal az eddigi részeket, ami engem zavart. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy utálom, ahogy Jedik és ellenfeleik egymást fénykarddal próbálják kinyírni (viccelsz? Ide vele!), de így, hogy ismerem az előzményeket, most az egyszer nem erre lennék kíváncsi.

És azt érzem, hogy az első 3 részben alig-alig haladt a történet, inkább az ismerkedésről és a látványról szólt, amik nem voltak rosszak, de picit unalmasak, vagy legalábbis szájhúzósak, mert picit mást vártam. A negyedik epizód azonban nagyot ugrott előre, ugyanis bár itt is megmaradtak a látványos harcjelenetek, de mellette végigment egy nagyon fontos gondolat a részen: érdemes-e megkockáztatni Ezra megmentését, ha ezzel visszahozzák Thrawnt és egy újabb háború eljövetelét kockáztatják? És abszolute érződött ebben a kérdésben Sabine és Ahsokat közötti véleménykülönbség, ami az utolsó döntésben is kijött.

A következő két rész fogja szerintem leginkább eldönteni, hogy végső soron mit fogok gondolni erről a szériáról (illetve erről az évadról). Az előző epizód két olyan szálat is függőben hagyott, aminek nagyon nagy szerepe lehet. Az egyik, hogy elindultak Thrawn főadmirálisért. Számomra ő egy különleges karakter mind a Kánonban, mind a Legendákban: az egyetlen olyan gonosz karakter, akinek úgy érzem, hogy tudok drukkolni és valahol szeretném, hogy elérje a célját. Már nagyon várom, hogy megjelenjen élőszereplős formában és kíváncsi vagyok, hogy milyen trükköket fog bevetni. A másik pedig a Világok Közötti Világ, ahol kíváncsi leszek Anakin és Ashoka találkozására. Nem tudom, mi lesz a rendezői taktika: már a következő részben mindkettőről szó lesz, vagy egy epizódot feláldoznak Ahsoka és Anakin találkozására és csak utána jön Thrawn. De az biztos, hogy most nehezen tudom kivárni a szerdákat. És őszintén remélem, hogy nem egy harmadik irányba fognak elindulni…