Az önkéntesség felkarolása Európa-szerte kiemelt feladat, a fiatalok és idősebbek nemzetközi mobilitásának támogatása kiemelt célja az Európai Uniónak. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a fogyatékkal élők önkéntességének, tapasztalatszerzésének segítése – írja közleményében a pécsi Fogd a Kezem Alapítvány. A szervezet ebből a feladatból veszi ki részét azzal, hogy hét külföldi, fogyatékkal élő önkéntest és kísérőiket fogadja tapasztalatcserére és jó gyakorlatok átvételére két héten keresztül szeptember 11-24. között.

Az Európai Szolidaritási Testület hazai képviselője, az itthoni európai mobilitásért felelős hazai szervezet, a Tempus Közalapítvány által kiírt és gondozott pályázat keretében valósul meg a csoport látogatása. Két fő és segítőik Belgiumból, öten pedig Spanyolországból érkeznek, hogy megismerjék a pécsi szervezet munkáját, és inspirációt merítsenek otthoni tevékenységükhöz. Az érkezők között Down-szindrómások és enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékkal élők találhatók.

„Alapítványunk 2002 óta vesz részt mobilitási programban, amelynek keretében szinte minden évben 1-2 külföldi, nem sérült önkéntes segítette fél-egy éven át a munkánkat” – mondta Magda Fruzsina, a program koordinátora. „Ez a program azonban jelentősen eltér a korábbi vállalásainktól, hiszen ezúttal fogyatékkal élő külföldieket fogadunk közel két héten át. Számunkra is új lehetőség ez, igyekszünk felnőni a feladathoz, és bevonni az érkező önkénteseket, fiatalokat az itteni munkába, tapasztalatcserébe.”

A látogatók betekintést nyerhetnek az alapítványnál évek óta sikeresen zajló művészetterápiás programba, az Art Brut szemináriumba, közösen főznek, és egy interaktív drámapedagógiai foglalkozáson vesznek részt a Janus Pannonius Múzeumban. Ezen túl ellátogatnak két másik pécsi szervezethez is. A tapasztalatszerzést egy budapesti kirándulás zárja.

Az ilyen típusú programok legnagyobb előnye, és egyben a legnagyobb lehetőség, hogy az érintettek tanuljanak egymástól, illetve, hogy a kevésbé mobilis társadalmi csoportok is tapasztalatszerzési lehetőséghez jussanak.