Tizennégy új magyar étterem kapott idén Michelin-ajánlást, valamint nőtt a Bib Gourmand minősítést kiérdemlő, valamint a Zöld csillagos éttermek száma is.     

Országszerte 75 étterem szerepel már a Michelin Guide francia étteremkalauz új magyarországi kiadásában, így az eddigi két kétcsillagos, valamint a hét egycsillagos étterem mellett összesen 59 étterem büszkélkedhet Michelin-ajánlással – közölte az MTI-vel a Magyar Turisztikai Ügynökség.    

Az előző évben Michelin-csillagot, vagy minősítést szerző, működő éttermek mindegyike bekerült idén is a válogatásba. A tesztelést végző ellenőrök ítélete alapján pedig további nyolc budapesti és hat vidéki vendéglátóhely teheti ki ezentúl a Michelin-ajánlást hirdető táblákat.    

Az újabb elismerések azt mutatják, hogy nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt néhány évben a vidéki gasztronómia is, például a pécsi Morzsával összesen hétre nőtt a kiváló ár-érték arányú Bib Gourmand éttermek száma.    

A fenntarthatóság is egyre fontosabb a turizmusban, ezért is jelentős, hogy tavalyhoz képest tovább emelkedett a Zöld csillagos vendéglátóhelyek száma is, így idén összesen öt étterem büszkélkedhet ilyen minősítéssel országszerte.    

A tavalyi rangsorhoz új belépőként csatlakozott a szigligeti Villa Kabala. A zöld csillaggal az alapanyag-beszerzéstől kezdve a lokális és szezonális termékek alkalmazásán át a hulladékkezelésig, a konyhai-éttermi munka minden aspektusát díjazza a Michelin.     

A nagyszámú minősítés eredményeként Magyarország Közép-Európa egyik meghatározó gasztronómiai központjává vált, megelőzve Csehországot, Lengyelországot, Horvátországot és Szlovéniát is.    

A nemzetközi elismerések forgalomösztönző hatását a tavaly két Michelin-csillagot szerzett budapesti Stand tapasztalatai is megerősítik, ahová azóta a tulajdonos elmondása szerint több hétre előre lehet csak asztalt foglalni, valamint a minőségi munkaerőben is válogathatnak.

A pécsi Morzsa a legújabb baranyai név a Michelin-listán. A Morzsa amely pékség és bisztró, vagy ahogy magukat nevezik michelin ajánlott, progresszív bisztrókonyha. kovászos, kézműves pékség. borozó, kávézó.

A tavalyi fő válogatásból 2023-ban előrelépett és elnyerte a Bib Gourmand minősítést.

A Pécsen, a Király utcában található egészen újhullámos vonalat követő  pékség-bisztró a sétálóutcában helyezkedik el és egy igazi igényes városi stílust képvisel.

A kenyeret és a péksüteményt helyben frissen sütik a kemencében, a Michelin által Bib Gourmand minősítést érdemlő ízek pedig önmagukért beszélnek.

A  magyarországi teljes válogatás csütörtöktől elérhető a Michelin weboldalán minden kategóriában.

Forrás: mti.hu