Tegnap délelőtt 104 éves korában elhunyt Tatár Imre újságíró. Ezt az Infovilág főszerkesztője, Kulcsár László tette közzé a közösségi oldalán. A továbbiakban a Hvg rövid megemlékezését változtatás nélkül közöljük:

Tatár Budapesten született 1920. január 9-én. Érettségi után az első zsidótörvény rendelkezése miatt egyetemen nem tanulhatott tovább, ezért autószerelő vizsgát tett. 1941-44 között munkaszolgálatos, majd 1944-47 között hadifogoly volt a Szovjetunióban.

Hazatérte után 1956-ig a Szabad Nép, 1956-tól 1968-ig között az Esti Hírlap, utána 1975-ig a Magyar Hírlap munkatársa volt. Huszonöt évig a Magyar Nemzet főmunkatársaként a külpolitikai rovatban dolgozott. A magyar sajtó egyik legkiválóbb személyisége négy nyelven beszélt, a német bel- és külpolitika, valamint az európai biztonság és együttműködés kiemelkedő szakértője volt. Századik születésnapján, 2020. január 9-én a magyar újságíró-társadalom külön rendezvényen köszöntötte a Sajtóházban a százéves Tatár Imrét, akinek könyvei (többek között: Párbeszéd Nyugat-Németországról, Út a semmibe: Terroristák, terrorizmus, Napló ’56: Újságok, utcák, emberek) népszerűek voltak.

Halála előtt nem sokkal fejezte be utolsó, életrajzi vonatkozású kötetét, ami rövidesen megjelenik.

Tatár Imre az újságírók körében legendának számított, végig hű maradt az elveihez és a tisztességes tájékoztatás híve volt. Nyugodjék békében!

Borítókép forrása: infovilag.hu, készítője: Szigeti Tamás