Az LMP szóvivője szerint az Európai Bizottság (EB) elnökének múlt heti évértékelője bebizonyította, hogy az uniós intézmények vezetői még mindig a multinacionális nagyvállalatok, különösen a német és a francia autóipar befolyása alatt állnak.   

Gál József hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: pártja nem ért egyet azzal, hogy a pozíciót a jövő évi európai parlamenti (EP) választás után is Ursula von der Leyen töltse be.    

Az elnök bejelentése ugyanis, miszerint versenyszabályozási eljárást indítanak az olcsó kínai elektromos autók megjelenése miatt az európai piacon, a német és a francia autóipart védi. Azon cégeket, amelyek már most is az unió keleti felének olcsó munkaerejét és természeti kincseit használják ki ahhoz, hogy otthon profitot termeljenek – jelentette ki Gál József.     

Ez magyar szempontból azt jelenti: az európai intézmények kifejezetten ösztönzik, hogy az uniós magországok nagyvállalatainak hulladéklerakója és összeszerelőüzeme legyen a kelet-európai régió – mondta.     

El kell érni, hogy az Európai Uniónak olyan vezetése legyen, amely az emberek és nem a nagyvállalatok oldalán áll. Annak az alapelvnek is érvényt kell szerezni, hogy a tőke soha nem előzheti meg az embert – fűzte hozzá.     

Gál József szerint az unió jelenlegi vezetése a legnagyobb örömmel asszisztál ahhoz is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „akkumulátorgyarmatot” csináljon Magyarországból, hiszen így az elektromos autózás minden szennyezése keleten landol, míg minden profit nyugaton marad.     

Mindez nagyságrendekkel jobban érdekli őket, mint a demokrácia helyzete, vagy a pedagógusok bére – jegyezte meg.

Forrás: mti.hu