Az oxford cipők a világ talán egyik legismertebb cipői, már ha elegáns cipőről van szó. Kezdetben szinte kizárólag a férfiak elegáns stílusához tartozott, azonban már a hölgyek is bőséggel választhatnak a különféle oxfordok közül.

Mi is pontosan az oxford cipő?

Az oxford cipő karrierje Angliából indult, ahol is eredetileg ez a letisztult szabású és végtelenül elegáns cipőtípus az angol nemesek sajátos viselete volt, azonban idővel az egyetemisták is átvették. Ennek főleg az volt az oka, hogy az egyetemre járó diákok akkoriban igencsak nagy tiszteletnek örvendtek, ami által sok diák olyan magas körökben is megfordulhatott, ahol a nemesek is. Ezért idővel beszivárgott ez a cipőviselet is a diákok közé, ami pedig egyenes utat jelentett arra, hogy egyre inkább elterjedjen a férfiak elegáns viselete között. Persze, ehhez az is kellett, hogy megszűnjön a túlságosan szigorúan vett európai hierarchikus rendszer, amely egykor a viseletet is áthatotta. Ugyanis egy időben bizonyos ruhadarabokat kizárólag csak a nemesek viselhettek, ahogyan egy polgárnak is megvoltak a jellegzetes ruhadarabjai. Az oxford ezért igazán csak az 1900-as évek után terjedt el a divatban, ahol immár nem, mint nemesi kiváltság, hanem mint egy elegáns, üzleties cipő került be a kínálatba. Az oxfordnak egyébként jellegzetes kinézete van. Leginkább arról ismerhető fel, hogy a cipő felsőrésze egyetlen darab bőrből varrt, és többnyire fényes vagy selymes felülettel rendelkezik, szigorúan íves, mandulaalakú orral. Persze, ma már ezek a stílusjegyek gyakran keverednek a hétköznapi viseletnél a derbyvel például, de egy elegáns férfi oxford az többnyire mindig hű marad a stílusjegyeihez.

Az angol divat egyik ikonja – oxford, nem csak a férfiak ruhatárában

Ahogy a divattörténelem során lenni szokott, az oxford is feltűnt idővel a hölgyek ruhatárában. Megjegyzendő, hogy egyáltalán nem első esetként kerültek át férfi ruhadarabok a női viseletek közé, ez folyamatosan megtörténik. Az oxford sem volt kivétel, és már olyan szintű változatokat találunk a női oxfordok között, hogy szinte kiválasztani is nehéz a megfelelőt. A most divatos platformos kiképzéssel is kapunk oxford cipőt, ahogyan már akár magas sarkú női oxfordot is választhatunk. A CCC üzletében például számtalan minőségi márka kínál olyan női és férfi oxfordokat is, amelyek tökéletesen adják az elegáns vagy a félelegáns megjelenés esszenciáját és lényegét. A CCC termékei egyébként nem csak online, de fizikailag is elérhetőek a CCC üzletekben, ahol fel is próbálhatjuk nem csak az oxfordokat, hanem számtalan más lábbeli típust, illetve kiegészítőket és táskákat is.

Oxford cipők őszre – tökéletes viselet a hűvösebb napokon is

Az oxfordnak van egy olyan bája, amitől szinte minden szettünk kap egyfajta kifogástalan féleleganciát. Mivel már kaphatóak utcai oxfordok is, ezért érdemes legalább egyfélét beszereznünk, ha szeretnénk egy kis angol sikket vinni a szettjeinkbe. Akár nőként, akár férfiként választjuk ezt a típust, szinte garantált, hogy egy kifejezetten stílusos cipővel leszünk gazdagabbak. Ha pedig például nőként egy platform oxfordot nézünk ki magunknak, akkor még pluszban kényelmes lábbelit is kapunk, amit télen is viselhetünk, hiszen a vastag talpak védenek majd minket a hidegtől.

(Szponzorált cikk)