A Covid-19 elleni védőoltások eredményességét elemző kutatás eredményeit ismertette a Népszava. Eszerint a 60 év alattiaknál sürgető az immunitás megerősítése, az ő védettségük ugyanis a legalacsonyabb. A 60 évnél idősebbek kapcsán „közepesen magasnak”, 56,5 százalékosnak mondható a védettség.

„Összességében viszont kijelenthető, hogy az átoltottság és az immunitás, amit a védőoltásokkal a hazai lakosság az elmúlt években megszerzett, „korosodik”, azaz vészesen gyengül” – mondta Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumának igazgatója.

Szerinte nincs különösebb ok a lazításra a világjárvány ugyanis folytatódik. Oroszi két lehetőség lát a problémára, az egyik az alkalmazkodás, a másik a kockázatok csökkentése. A legjobb, ha mindkettőt csináljuk, a koronavírus ugyanis nagyon kiszámíthatatlan.

Ma már az is egyértelmű, hogy a védőoltás hatása idővel csökken, rendszeresen van szükség emlékeztető oltásra

– hívta fel a figyelmet.

Őszre és télre több ország is oltási kampányt indított. A járványügyi szervezetek szerint ugyanis kifejezetten fontos lenne az oltások megerősítése. A Népszava rá is kérdezett a magyar járványügyi hatóságtól, hogy hazánkban terveznek-e hasonlót. A válasz szerint nem, ugyanis „Magyarországon a COVID-19 fertőzések döntő többsége jelenleg sporadikusan (elszigetelten) fordul elő, az új koronavírus országos járványos terjedése nem tapasztalható.

Forrás: 24.hu