Pszichoaktív szerek online kereskedelmével szerzett csaknem egymilliárd forintos jövedelmet két zalai férfi, akik az adófizetés megkerülésével mintegy 400 millió forintos költségvetési csalást követtek el – tájékoztatta a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

Jánky Judit tájékoztatása szerint a két férfi 2017-2021. között, akkor még tiltólistán nem szereplő pszichoaktív szerekkel kereskedtek. A bevételt online belföldi kereskedelemmel szerezték, de azt megpróbálták eltitkolni az adóhatóság elől.

A 40 év körüli férfiak által postán, borítékban szétküldött termékek előállítása ismeretlen körülmények között történt, azokat a vásárlók a vádlottak által megjelölt e-mail-címekre küldött elektronikus levélben rendelték meg. A nem egyszer „herbálra” leadott megrendeléseket a másodrendű vádlott készítette össze, majd a termékeket úgy adta postára, hogy feladóként fiktív személyek adatait tüntette fel.

A csomagok ellenértékét a Magyar Posta Zrt. utalta át a vádlottak által megadott bankszámlákra, de voltak vásárlók, akik a termékek vételárát eleve átutalással vagy a megjelölt bankszámlára történt készpénzes befizetéssel rendezték. A folyószámlákat a vádlottak jellemzően Magyarországon munkát vállaló, ukrajnai születésű magyar állampolgárok nevére nyitották, de azok felett kizárólag a két férfi rendelkezett, a bankkártyákat is ők birtokolták. 19 bankszámlán összesen csaknem egymilliárd forint bevételre tettek szert ilyen módon, amiket nem vallottak be az adóhatóságnak.

Képünk illusztráció!