A Siklósi Járási Ügyészség jelentős értékre elkövetett sikkasztás miatt emelt vádat Siklósnagyfalu volt polgármesterével és élettársával szemben, akik közel 42 millió forinttal húzták le az önkormányzatot. – írta meg a napokban a Siklósi Hírek.

Kosztics József 2010. és 2021. között Siklósnagyfalu polgármestere volt, míg élettársa az önkormányzati hivatalánál állt munkaviszonyban. A nő a munkakörébe tartozó egyes pénzügyi feladatok ellátása céljából az önkormányzat bankszámláihoz hozzáféréssel rendelkezett.

A vád szerint Kosztics 2020-ban folyamatosan sikkasztott különböző összegeket az önkormányzattól. Erre oly módon került sor, hogy az élettársa az önkormányzat bankszámlájáról a polgármester bankszámlájára utalt át összegeket, amelyet részben saját szükségleteikre, részben a polgármester szerencsejáték szenvedélyére fordítottak. Emellett a polgármester kérésére az élettárs a saját számlájára is utalt az önkormányzat pénzéből.

A pár csak ebben az évben több mint 8 millió forint kárt okozott az önkormányzatának.

A Siklósnagyfalu Növénytermesztési Szolgáltató Szociális Szövetkezetet 2015. évben alapították, melynek vezető tisztségviselője a polgármester volt, aki a szövetkezet bankkártyáit magánál tartotta és azt használta. A polgármester 2016 és 2020 között számos alkalommal jogosulatlan vásárolt a kártyával, melyet nem a szövetkezet céljaira, hanem szerencsejáték szenvedélyének finanszírozására fordított.

A szövetkezet számlájáról a polgármester mellett élettársa is jogosulatlan átutalásokat hajtott végre 2020-ban. A polgármester a négy év alatt közel 34 millió forintot használt fel a szövetkezet pénzéből, melyből az élettársával közösen 8 millió forintot költöttek el.

A Siklósi Járási Ügyészség a vádlottakkal egyezséget kötött, mely alapján az ügyészség négy év börtön kiszabását kérte a polgármesterrel szemben.

Forrás: Siklósi Hírek

Két évvel ezelőtt a bahir.hu is megírta, hogy Kosztics József 8 millió forint kárt okozott az önkormányzatának, amiért akkor el is ítélték.