Az akkugyárak kedvéért átírták a jogot is, Orbán Viktor jóvoltából megúszhatják a büntetést a környezetszennyező cégek. – írja a nepszava.hu

Itt a „lex akkumulatorbontó” amelynek köszönhetően ezután legalábbis egyelőre úgy tűnik, hogy nem kell üzembezárástól, bírságtól tartaniuk a környezetvédelmi előírásokat semmibe vevő vállalatoknak, mert elég lesz, ha a lebukás után szerződésben vállalják a jogkövető magatartást. A rendelet már hatályba is lépett, és ráadásul visszamenőleges érvényű.

A magyarországi zöld pártok, köztük az LMP, természetesen azonnal reagáltak a hirtelen előbukkant rendeletre:

Közösségi oldalán a WWF Magyarország is kiadott egy állásfoglalást. A WWF a világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezete. Magyarországon 1991-ben kezdte meg a működését. A szervezet szerint az egészséges környezethez való jog nem rendelhető alá semmiféle gazdasági érdekeknek. A WWF szintén felszólítja a kormányt a rendelet hatályon kívül helyezésére.

„Az egészséges környezethez való jog nem rendelhető alá gazdasági érdekeknek. Magyarország fejlődése, hazánk jövője csakis az egészséges és biztonságos környezet megőrzése, a természeti erőforrások fenntartható használata mellett képzelhető el. Mindezek miatt a WWF Magyarország nyomatékosan kéri a kormányt, hogy vonja vissza a környezetvédelmi intézményrendszert veszélyeztető jogszabályokat, és kezdődjön végre párbeszéd az érintettekkel arról, hogyan erősíthető meg hazánk környezetének intézményes védelme. Hiszen a háború okozta külső fenyegetések mellett sem szabad megfeledkezni a belföldi veszélyről, amit otthonunk környezetének pusztulása jelent.” – írja a WWF Magyarország a közleményében.