Zajzoni Rab István-díjjal tüntették ki vasárnap Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadót Brassóban. A barcasági csángómagyarság támogatásáért járó díjat idén vette át a tavaly kitüntetett Kalmár Ferenc miniszteri különmegbízott is.   

A brassói evangélikus templomban tartott, az ünnepi istentiszteletet követő díjátadón Petrás Mária népdalénekes, keramikusművész, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház és a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub is részesült az elismerésben.    

„Minden egyes szórványbeli magyar a nemzet őrhelye is”

– mondta az MTI-nek az ünnepség után a barcasági csángómagyarok helytállását hangsúlyozva Szili Katalin.    

„A szórványbeli magyarok a nemzet bástyái, és a bástyákat erősíteni kell. És erősíti is a magyar kormány (…), a barcasági magyarságot is segíti a megmaradásban”

– jelentette ki az MTI-nek Kalmár Ferenc miniszteri különmegbízott. Olvasható az mti.hu oldalán.

2006 óta minden évben kiosztják a Zajzoni Rab István-díjat, és díjazásban részesülnek azok a személyek vagy társaságok, akik a barcasági kistáj, Hétfalu és a magyarság művelődési, oktatási, szellemi, egyházi, gazdasági életében kimagaslóan tevékenykedtek, életművükkel hozzájárultak értékeink gyarapításához és népszerűsítéséhez, s ezáltal nemzeti közösségünk példaképeivé is váltak.

A névadó, Zajzoni Rab István csángó költő, író, szerkesztő 1832-ben született a hétfalusi Zajzonban, és egészen fiaton, mindössze harminc évesen hunyt el Brassóban, 1862-ben.

Fotó: Facebook/Szili Katalin