Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

Ha még Magyarországon élnék, lehet, hogy a kormány által tegnap éjjel benyújtott kormányrendelet lenne az a pont, amikor fognám a sátorfámat és költöznék. Mert egy dolog a csóróság, a pocsék fizetés, a rekord infláció, azonban amikor az egészség a kérdés és az kerül veszélybe, akkor menni kell, mégpedig minél előbb, annál jobb. Szerencsére már nem ott élek.

Tudniillik innentől kezdve úgy lehet szennyezni a környezetet Magyarországon, ahogy csak akarják, a Fidesz a termőföldeket és a vízkincseket szépen kiárusította a Kínai Kommunista Pártnak, azok pedig tele pakolják mindazt szennyező-mérgező akkumulátorgyárakkal, hoznak pár százezer ázsiai vendégmunkást, a hasznot kiviszik, a szennyezést itt hagyják. Mostantól mindenki úgy szennyezi a környezetet Magyarországon, ahogy akarja, szabad a rablás, bírságot a magyar hatóságok nem fognak kiszabni, lehet mérgezni a földet, a vizet, a levegőt, mindent. A Fidesz gyakorlatilag a magyar földet, a magyar vizet, a magyar emberek egészségét, a jövőt, a felnövő generáció egészségéhez való jogát árusítja ki, némi kínai hitelért és GDP emelkedésért. Mindent kiárusítanak, semmi sem szent nekik, csak a hatalmat akarják megtartani, ezáltal elkerülve a börtönt. Mert ne legyen kétségünk, a Fidesz-kormányt nem leváltani kell, hanem valamennyi fideszes politikust, propagandistát és a rendszer minden kiszolgálóját el kell számoltatni és teljes vagyonelkobzás mellett börtönbe kell zárni őket.

Ezért lehet innentől kezdve gyakorlatilag akkumulátorsavat önteni a Dunába vagy a talajvízbe büntetlenül. És a legundorítóbb az egészben, hogy mindezt az ukrajnai háborúra fogják. Azért lehet innentől kezdve legálisan mérgezni az embereket, mert Orbán elmebeteg elvtársa háborút robbantott ki. Csodás összefüggés ez kérem. Fideszesek, ti tényleg ilyen országot álmodtatok magatoknak, ti tényleg ilyen országban akartok élni? Olyanban ahol a kormány a környezeti kincseinket, az egészséges élethez való jogunkat árusítja ki a kínai kommunisták számára? Ez lenne a ti nemzeti víziótok? Szennyezett termőföld, szennyezett ivóvíz, szennyezett levegő? Ezt kívánjátok továbbadni a gyerekeiteknek, unokáitoknak?

Egyébként egészen pontosan fogalmazva erről van szó:

„432/2023. (IX. 21.) Korm. rendelet
a környezetvédelmi hatósági szerződésről […]
1. § (1) Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a környezetvédelmi hatóság az ügyféllel a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet. A környezetvédelmi hatósági szerződésben az ügyfél vállalja, hogy felhagy a jogsértő magatartással, és magatartását a környezetvédelmi hatósági szerződésben meghatározott módon hozza összhangba a környezetvédelmi jogszabályokkal, valamint a környezetvédelmi hatóság által kiadott engedély előírásaival.

(2) Nincs helye a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet 26. §-a és a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet 34. § (1) bekezdése és 35. § (1) bekezdése szerinti jogkövetkezmény alkalmazásának a környezetvédelmi hatósággal környezetvédelmi hatósági szerződést kötő ügyféllel szemben a szerződésben megállapított teljesítési határidőn belül azon jogsértés miatt, amelynek megszüntetése érdekében a szerződés megkötésére sor került.

2. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) E rendelet rendelkezéseit az e rendelet hatálybalépésekor már megvalósult jogsértés megszüntetése érdekében is alkalmazni kell.”

Forrás: Vági Márton