Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

    Csárdi Antal keddi, online is követhető sajtótájékoztatóján kifogásolta azt a múlt héten született kormányrendeletet. Amely szerint a környezetvédelmi hatóság, bírság helyett környezetvédelmi hatósági szerződés megkötésével kényszerítheti ki a jogkövető magatartást egy jogellenesen működő cégnél.
    Az ellenzéki politikus kijelentette: mindez szembemegy a szennyező fizet elvével is.
    Feltette a kérdést, hogy „a világ legbiztonságosabb országában miért van veszélyhelyzet”. Szerinte arra használja a kabinet ezt a jogi helyzetet, hogy az Országgyűlést megkerülve hozhasson törvényerejű döntéseket.
    Kijelentette azt is, hogy a rendelet egy folyamat első lépése lehet. Rámutatott arra, hogy Magyarországon legalább 3 millió akkumulátor készül évente, így tíz év múlva a gyártóknak akár 30 millió akkumulátort is vissza kell gyűjteniük.
    Megjegyezte, hogy Magyarországon csupán 600 ezer autó készül egy év alatt, így a nyugat-európai zöldátállás minden környezetpusztító hatása nálunk csapódik le.
    Emlékeztetett arra, hogy az állam korábban 2,8 milliárd forintos támogatást nyújtott annak a SungEel akkumulátorhulladék-feldolgozónak, amelyet számos vétség miatt összesen százmillió forintra bírságoltak a hatóságok. Az állam így nemcsak a dolgozók bérét, de a bírságot is előre kifizette a cég helyett – mondta.

Forrás: MTI