Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közöljük:

A képen a román UTA Arad stadionját látjátok, ami egy 11 500 férőhelyes létesítmény, maximális, négy csillagos besorolással. 2020-ban nyitott meg a régi, elavult stadion helyére építették. Mindez 14 millió euróba került, ami mostani árfolyamon nézve nagyjából 5,4 milliárd forint. Modern, minden igényt kielégítő létesítményről van szó.

Magyarországon ekkoriban számos stadion épült, hasonlítsuk össze őket! Ez azért is jó mert ahogy az aradi, úgy ezek a stadionok is többnyire a régi helyére épültek, így a munkafolyamat is hasonló volt.

A székesfehérvári MOL Aréna 12 700 fő befogadására alkalmas, 22 millió euróból épült fel, ami 8,5 milliárd forint.

A Bozsik-stadion 8200 fő befogadására alkalmas, 30 millió euróból épült, ami 11,8 milliárd forint.

Az Illovszky-stadion csupán 5054 férőhelyes, 19 millió euróból épült, ami 7,5 milliárd forint.

Ezek hasonló minőségű létesítmények, mint az aradi.

A példákat lehetne még hosszasan sorolni, és afelől sincs semmi kétségem, hogy Romániában is nagy a korrupció, ott is lopnak, ott is voltak akik jól jártak az aradi stadion építése során. Mégis, ott 5,4 milliárd forintnyi lejből épült egy 11 500 fős stadion, nálunk fele ekkora létesítmények kerülnek másfélszer többe. Hasonló méretűek pedig duplájába. A példák azt mutatják, hogy valamennyi stadion amit a Fidesz-éra alatt húztak fel nagyjából kétszer annyiba került, mint ami a reális ár lett volna érte.

Felfoghatatlan mennyiségű pénzt loptak el, 3 millió ember legnagyobb örömére. Legalább épül-szépül, ugye.

Forrás: Vági Márton