Az örökletes szívbetegségek Magyarországon minden kétszázadik embert érinthetnek – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, aki erről a szív világnapja alkalmából rendezett fórumon beszélt.

    A beszélgetést a Bristol Myers Squibb biotechnológiai gyógyszervállalat rendezte. A cél, hogy a szeptember 29-i világnap alkalmából az örökletes szívbetegségekre és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet.
     Magyarországon is a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot. A KSH 2019-es adatai szerint a halálozások 49 százaléka ezekhez a betegségekhez köthető. Ez közel 64 ezer halálesetet jelent. A szívbetegség sokáig tünetmentes lehet, a betegek jelentős részénél ezért egyáltalán nem vagy csak később diagnosztizálják a betegséget.
    Megjegyezték: a szívizom betegségei, azaz a kardiomiopátiák gyakran genetikai eredetűek. A hipertrófiás kardiomiopátiában szenvedőknél magasabb a hirtelen szívhalál kockázata. Gyakran ez a betegség áll a fiatal sportolók hirtelen szívhalálának hátterében. Ám ez a rizikó az időben történő diagnosztizálással csökkenthető, illetve megelőzhető a betegség megfelelő kezeléséhez igazodó életmódváltással. Egy örökletes szívbetegség ugyanakkor a fizikális tünetek mellett sok esetben jelentős lelki teherrel és depresszióval is járhat.

„az örökletes szívbetegségek Magyarországon minden kétszázadik embert érinthetnek”

A közleményben idézték Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát, aki a kerekasztal-beszélgetésen arról beszélt, az örökletes szívbetegségek Magyarországon minden kétszázadik embert érinthetnek. Hozzátette: ha fény derül az örökletes okokra, akkor genetikai szinten is lehetőség adódik az érintett beteg szűrővizsgálatára.

A legtöbb örökletes szívbetegség esetében nagyon egyszerű vizsgálatokkal kideríthető,

A legtöbb örökletes szívbetegség esetében nagyon egyszerű vizsgálatokkal kideríthető, hogy van-e rizikó a kór kialakulására. A hipertrófiás kardiomiopátia esetén például az EKG már jelezhet olyan elváltozást, ami további szívultrahang-vizsgálatot tesz szükségessé. Ezzel pedig igazolni lehet a kamrafal megvastagodását okozó betegséget – idézték Merkely Bélát.  
    A cég edukációs kampányt is indított kortárs magyar írók közreműködésével. Amiben a genetikai eredetű szívbetegségekre hívja fel a figyelmet: Lackfi János, Ijjas Tamás, Posta Marianna és Véssey Miklós írók történetei. Melyek valódi szívbetegek, valamint hozzátartozóik történeteit dolgozzák fel. A novellák a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika falait díszítik.

Forrás: MTI