Ahogy arról korábban is írtunk, a Pécsi Tudományegyetem Deák Ferenc Gyakorló Általános Iskola 3. és 4. osztályos tanulói 2023. szeptember 9-én szülői és tanári felügyelet mellett egy sárkányhajós programon vettek részt az Orfűi-tavon. A hajóban lévők egyszer csak arra figyeltek fel, hogy nem messze a parttól egy férfi segítségért kiabál, és többször a víz alá bukik.

A partra érve kiderült, hogy a horgász egy közel háromkilós súlyt akart kidobni a csónakból, azonban dobás közben rátekeredett a lábára a súly kötele, az pedig a férfit magával rántotta a vízbe.

Tekintettel arra, hogy a baleset-megelőzés fontos eleme a rendőri munkának – és igazán dicséretes, hogy ilyen fiatalon is, nem megrettenve a feladattól a gyerekek egy másik ember életének a megmentésére kelnek –, az egyenruhások úgy döntöttek, hogy meglepik a bátor diákokat egy kis ajándékkal.

Dr. Szijártó István r. ezredes, vármegyei rendőrfőkapitány szeptember 28-án látogatta meg a bátor ifjakat az iskolában, megköszönte a jól összehangolt kimentést, és helytállásukért rendőrségi emlékérmet, valamint oklevelet adott át nekik.