Immáron hivatalosan is megszüntették a büntetőeljárást dr. Tamási Zsolt tanácsos (önkormányzati képviselő) és a Római Katolikus Líceum iskolaigazgatója ellen.

8 éves eljárás

Az eljárás még 2015-ben indult. Az egykor működő Líceum újraalapításának gondolata – egy magyar nyelvű oktatási intézmény formájában – még 2013-ban született meg. A helyi tanács az iskola megalapítását 2014 novemberében jóváhagyta, a 2014–2015-ös tanévben pedig már elindultak a megalapítandó iskola első katolikus teológiai osztályai a Bolyai Farkas Líceumban. 2015 augusztusában határozat született az iskola létrehozásáról, és ennek alapján megalakult a gimnázium.

Csakhogy 2016 őszén a megyei prefektúra megtámadta a Római Katolikus Teológiai Líceum alapításáról szóló 2015-ös tanfelügyelőségi határozatot, mivel az nem tartalmazta a törvényileg előírt, konkrét döntést az alapításról, pusztán javasolta, illetve utalt rá. Ekkor indított el a romániai korrupcióellenes ügyészség eljárást az iskolaigazgató ellen korrupciós bűncselekmények miatt, akit hatósági felügyelet alá is helyeztek (ez azt jelentette, hogy nem hagyhatta el a várost és nem léphetett be az iskolába). A kényszerintézkedést később feloldották, ám az eljárás egészen a mai napig tartott.

Az iskola léte még mindig kétséges

Noha a büntetőeljárás megszűnt, az iskola kérdése továbbra sem kapott megnyugtató választ. 2018-ban megállapodás született a magyar és a román fél között, és egy augusztusi minisztériumi rendelet alapján újraalakulhatott az iskola. Ugyanakkor az erről szóló döntés először formai okok miatt lett elutasítva (nem a megfelelő szervezet hozta meg), később Román közösségek és szélsőséges csoportok ismét megtámadták a határozatot, ennek eredményeként 2019 novemberében a marosvásárhelyi bíróság alapfokon érvénytelenítette azt, 2022 májusában pedig a bukaresti Legfelsőbb Bíróság jogerőre emelte a döntést, így újból bezárásra ítélte a tanintézményt.

Utóbbi döntés azért is meglepő, mert ugyanaz a minisztériumi rendelet, ami az iskola létrehozásáról szól, egy másik oktatási intézmény létrehozását is kimondta: ez pedig a Román Ortodox Teológiai Líceum. A teljes eljárás során egyetlen egyszer sem merült fel, hogy a román líceum alapítása jogellenes lenne, illetve az, hogy őket perbe kellene vonni. Az RMDSZ politikusai szerint ebből nyilvánvaló, hogy erős a kettős mérce figyelhető meg a román bíróságok gyakorlatában.