Fellélegezhet a Fertő, pert nyert a Greenpeace a kormányhivatallal szemben! – írja közösségi oldalán a Greenpeace független globális környezetvédő szervezet.

Hosszú ideje tart a pereskedés a Fertő tavi beruházás ügyében, pedig az építkezést már 2022 nyarán leállították. Ezt a magyar kormány is hangsúlyozta az UNESCO Világörökség Központnak 2023. márciusában küldött jelentésében. Azzal nyugtatgatták a nemzetközi szervezetet, hogy folyamatban van az élővilágot és a világörökségi státuszt nem veszélyeztető újratervezés. Ennek megfelelően Lázár János többször is hangsúlyozta, hogy sokkal kisebb léptékű terveket készítenek.

Erről annak idején a bahir.hu is beszámolt:

„Pert nyertünk a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. A Győri Törvényszék mai ítélete a vonatkozó határozatot megsemmisítette. Kimondták, hogy a határozat kiadásakor az illetékes Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal csak látszat eljárást folytatott le, véleménye feltételezéseken alapult, mert nem kérte ki az ebben az ügyben különösen fontos vízügyi szakhatóság véleményét sem. A Törvényszék a Kormányhivatalt új eljárás lefolytatására, ezen belül szakhatósági állásfoglalás beszerzésére is kötelezte.” – írja a Greenpeace.

A Greenpeacenek, a perről, és az építkezésről írt teljes írását IDE kattintva olvashatják!