Az LMP a szélerőművek telepítésének mielőbbi engedélyezését sürgeti, és választ vár az energiaügyi minisztertől többek között arra, hogy mikor léphet hatályba az új szabályozási csomag.     

Gál József, az LMP szóvivője hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez intézett írásbeli kérdésükben választ kértek arra, hogy vannak-e viták az Európai Bizottsággal az új szélenergia-szabályozásról, ha igen, mely pontokban, és mi a kormány és a mi a bizottság álláspontja; mikor engedélyezik végre a szélerőművek telepítését, és mikor nyújtják be társadalmi egyeztetésre az új szélenergia-szabályozást.    

Az ellenzéki párt szóvivője szólt arról a kormányzati ígéretről, miszerint március 31-ével – az Európai Bizottság elvárása szerint – engedélyezik a szélerőművek telepítését és módosítják a szabályokat. Ez nem történt meg, még mindig az a szabály, hogy lakott településtől 12 kilométeres távolságban nem lehet szélerőművet telepíteni – mondta.    

Rámutatott: Magyarország sűrű településszerkezete miatt szinte nincs ilyen hely hazánkban, ezért egy határozati javaslatot is benyújtottak a szélenergia újraszabályozása érdekében. Azt kezdeményezik, hogy a védőtávolságot 1 kilométerre csökkentsék.     

Gál József megjegyezte: az Európai Bizottság a fenti határidővel a szélerőművek engedélyezéséhez kötötte azt, hogy a kormány hozzáférjen a helyreállítási alap vissza nem térítendő forrásaihoz, mintegy 5,8 milliárd euróhoz.   

Úgy fogalmazott: mindannyian a bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy az olcsó, fosszilis energia korszaka lejárt, és csak egy azonnali zöld fordulat jelenthet biztonságos megoldást, melynek elengedhetetlen része és feltétele a szélerőművek telepítésének mihamarabbi engedélyezése. Kitért arra is, hogy egy nemzetközi kutatás szerint 2050-ben a magyarországi éves villamosenergia-fogyasztás 32 százalékát tudnák fedezni ebből a forrásból. Ezért az LMP évek óta szorgalmazza, hogy oldják fel a szélenergiát ellehetetlenítő, értelmetlen korlátozásokat – tette hozzá.

Forrás: mti.hu