Elfogták a rendőrök egy kábítószer-kereskedéssel foglalkozó bűnbanda tagjait, ezzel több mint ötvenmillió forintot érő drog eladását akadályozták meg – közölte a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője kedden Pécsen, sajtótájékoztatón.

Lakócsára vittek a szálak

Bátori Péter azt mondta, hogy a rendőrök látókörébe először egy lakócsai házaspár került, a 40 éves férfi és társa Pécsen ingatlanokban és autóból, főként fiatalkorúaknak árulta a drogot, mielőtt augusztus végén elfogták volna őket.

A rendőrök a nyomozás során eljutottak a páros beszerzési forrásához, ennek köszönhetően tudtak intézkedni a drog szállítását végzők ellen. Egy rajtaütés során, szeptember 29-én az M6-os autópálya sombereki kihajtójánál 2634 gramm kábítószergyanús kristályos anyagot találtak egy autóban.

A kocsiban utazó 47 éves komlói férfit és társait – egy 35 éves és egy 29 éves mohácsi férfit – gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrök a komlói férfi lakásán is drogot találtak: 22 gramm kokaint.

Más gyanúsítottak is vannak

A nyomozók az akció napján egy a hálózattal összefüggésbe hozható 41 éves komlói férfi ellen is intézkedtek, akinek a lakóhelyén és pécsi munkahelyén összesen 1378 gramm ketamint találtak.

Az ügyben egy 38 éves és egy 27 éves komlói férfi is képbe került, a gyanú szerint ők is hálózat tagjai voltak. A náluk megtartott kutatás alátámasztotta a rendőrök gyanúját, a lakásukon szintén voltak kábítószergyanús anyagok.

Bátori Péter ismertette: az ügyben eddig 21 ember ellen intézkedtek, közülük a bíróság mostanáig hatot tartóztatott le. Közölte: a nyomozás eddigi adatai szerint a 47 éves komlói férfi volt a hálózat középpontjában, ő szerezte be a drogot egy Budapest környéki településről, majd segítői szállították a kábítószert a fogyasztókhoz.

Elmondta, a rendőrök a – Pécset, Komlót, Mohácsot, Kölkedet és Lakócsát is érintő – sikeres felderítésnek köszönhetően több mint öt kilogramm drog piacra kerülését akadályozták meg, ennek feketepiaci értéke meghaladhatja az 50 millió forintot is.

A rendőrség a gyanúsítottak ellen kábítószer-kereskedelem bűntette miatt nyomoz. Bátori Péter az MTI érdeklődésére beszámolt arról, hogy a kutatások során több nagy értékű autót és arany ékszereket foglaltak le, amelyeket a kábítószerből szerzett jövedelemből vásárolhattak a gyanúsítottak.

Hozzáfűzte: a hálózat kiterjedtsége arra enged következtetni, hogy várhatóan további gyanúsítottakat is eljárás alá vonhatnak a későbbiekben.