Hamarosan kizárhatják plug-in hibrideket a zöld rendszám használatára jogosult gépjárművek közül Magyarországon – írja a Telex. Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) előterjesztése szerint a már forgalomban lévő elektromos hálózatról tölthető, de alapvetően nem elektromos hajtású autók rendszámát is lecserélik.

A lap kiemeli, hogy ha bevonják a hatótávnövelővel ellátott villanyautókat is, akkor összesen 33 ezer járművet érinthet a változás. Június végéig 74 ezer zöld rendszámot adtak ki, tehát az érintett autók közel felének a rendszámát lecserélhetik.

A plug-inek ezzel a döntéssel sok előnyt elvesztenének. Jelenleg ugyanis ingyenes közterületi parkolási lehetőséget, a regisztrációs adót, a teljesítményarányos gépjárműadót, valamint adásvételkor vagyonszerzési illetéket is meg lehet spórolni ezzekkel.

A minisztérium nem kívánta bővebben kifejteni a döntést, annyi válaszoltak a Telexnek, hogy a közúti közlekedés szabályainak felülvizsgálata folyamatosan zajlik, annak alakulásáról a későbbiekben tájékoztatnak majd.