A lovassportok tradíciója évszázadokra nyúlik vissza, az állatok jelenléte a sportpályákon sokáig senki által nem volt vitatott tényező. Ugyanakkor az elmúlt években felerősödtek azok az állatvédő hangok, amelyek szerint a lovaknak ez a fajta használata is állatkínzás.

Hogy emiatt vagy más okokból, azt nem tudni, de az elmúlt időszakban egy meglehetősen sajátos sport ütötte fel a fejét a világban. A Hobby Horse lényege, hogy ugyanazokon az akadályokon ugranak át, mint egy díjlovas versenyszámban…csak éppen élő ló nélkül, egy plüssállat társaságában.

A sportnak a legnagyobb mozgatórúgója egy a DW magyar által is leközölt youtube-videó volt, mely Finnországban készült és bemutatta a sportot. A kommentek nagyon megosztók voltak, a többség teljesen értelmetlennek tartotta. Ennek azonban ellentmond, hogy Finnországban azóta már a Hobby Horse atlétikai versenyszámnak minősül, és már itthon is vannak versenyek belőle. És bár a könnyebb akadályokon nem nehéz átugrani, komolyabb akadályok átugrása már nem elérhető fizikai edzések és felkészülés nélkül.

Az esemény főleg a gyermekek körében népszerű. A szülők jelentős része, bár elsőre furcsának tűnik neki, de alapvetően támogatják, hiszen ez is egy komoly fizikai sport és a gyerekek inkább töltsék ezzel az időt, mint a számítógép előtt. A tradicionális lovassportot képviselők körében picit ambivalens érzést vált ki, hiszen sokak szerint elveszi a figyelmet a valódi lovassportról, ugyanakkor szakértők szerint kifejezetten segíthet azoknak, akik később a lovaglásban szeretnének érvényesülni.

Borítókép forrása: YoungRidingMagazine