Kiskutyák kuporogtak egy állatszállító dobozban, víz nélkül egy román furgon utánfutóján, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai ellenőrizték Somogy vármegyénél.  – tudatta sajtóközleményében a NAV.

Négy, tacskó jellegű kölyökkutyát találtak a pénzügyőrök egy utánfutón szállított autó utasterében. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a sofőrnek az alig hathetes állatokról semmilyen okmánya nem volt. A román férfi Olaszországba tartott az apró kis jószágokkal.

Az egyenruhások értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, aki megállapította, hogy a kölyökállatoknak oltásuk, csipjük, állatútlevelük sincs, márpedig okmány hiányában és fiatal koruk miatt nem szállíthatók.

A sofőr egyedül utazott tovább, az elkobzott ebeket egy hazai alapítvány fogadta be.

A NAV tevékenysége több ponton is kapcsolódik az állatvédelemhez, 2022-ben 150.-ként írta alá az Állatvédelmi Kódexet.

A NAV Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nyugat-Magyarországon 2023-ban
36 kölyökkutya illegális kereskedelmét hiúsították meg. Az elmúlt évben lovat, fenyőrigót, tengelic madarat és macskákat is találtak már szolgálat közben a NAV járőrei.

Ahhoz, hogy a külföldi utazás felhőtlen legyen, érdemes tisztában lenni az utasforgalomra vonatkozó vám- és egyéb szabályokkal. https://nav.gov.hu/vam/utazas