Orbán Viktor ma korán reggel máris nekiment Brüsszelnek. Magyarország miniszterelnöke a Facebook-oldalán nem csak beszámolt az utazása részleteiről, de péntek reggel egy friss videót is feltöltött közösségi oldalára, amelyben úgy fogalmazott, hogy.

„Brüsszelben áll a bál.”

Orbán Viktor Spanyolországból jelentkezett be péntek reggel a közösségi oldalán, miután a miniszterelnök a spanyolországi Granadába utazott, ahol csütörtökön az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóján vesz részt.

A magyar kormányfő a spanyol városban többek között Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével is találkozott, akivel kétoldalú tárgyalást folytatott.

Videójában Orbán Viktor kiemelte, mindössze három év telt el a hétéves költségvetésből, és Brüsszel újabb pénzek befizetésére akarja kötelezni az Európai Unió tagállamait, mert: „több pénzt akar adni az ukránoknak a háborúra és több pénzt akar adni a migránsoknak”. 

„Tűzszünet helyett fegyverszállításokat akarnak, béke helyett pedig elhúzódó öldöklést támogatna ez a pénz” – mondja a videóban Orbán Viktor, majd hozzáteszi, hogy szerinte „megbukott a rajtunk áterőltetett migrációs csodafegyver, a migrációs paktum is”.

Orbán Viktor ismét kijelentette, hogy Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket, ugyanis az ország a békét és a tűzszünetet támogatja. 

„A helyzet világos, Brüsszel kezéből kicsúszott a gyeplő, néhány hónap múlva választások lesznek Európában, és a bürokraták a munkájuk helyett már arra figyelnek, hogy mi lesz velük, mi lesz az állásukkal és karrierjükkel. […] Ilyen helyzetben egy hevenyészett átgondolatlan költségvetés-módosítást Magyarország semmiképpen nem támogat”

– jelentette ki Orbán Viktor a videóban, mondván, hogy szerinte itt az ideje annak, hogy:

 „a brüsszeli bürokraták észhez térjenek”

Az Európai Unió jövőjének alapvetéseiről tárgyalnak a tagországok vezetői pénteken granadai találkozójukon – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tanácskozásra érkezve.    

A fő kérdések között említette a következő bővítési kört, az uniós döntéshozatal reformját, valamint az EU-n belüli finanszírozás jövőjét.   

Az újabb bővítésre az EU-nak is fel kell készülnie, és hosszú évek óta most először tárgyalnak ilyen magas szinten erről a témáról – hangoztatta.

Forrás: mti.hu