Ma ünnepli 81. születésnapját Halász Judit énekesnő, színésznő, akit szinte mindnyájan a gyermekdalokról ismerünk leginkább. Az énekesnő Budapesten látta meg a napvilágot 1942. október 7-én.

Az érettségit a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban tette le Budapesten. gimnazista korában első osztályú minősítésű lovasként tagja volt a magyar ifjúsági díjugrató lovas válogatottnak, a felnőtt országos bajnokságon pedig harmadik helyen végzett, és megkapta a legjobb női lovasnak járó kitüntetést. Az állatok iránti szeretete a mai napig megvan.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. Alig töltött ott fél évet, Várkonyi Zoltán már vendégnek hívta a budapesti Vígszínházba, és a következő évadtól leszerződtette.

Színészként is számos filmben szerepelt – ilyen volt például a Szerelmesfilm és Álmodozások kora – de az igazi hírnevet egy olyan műfajban szerezte meg, amit a mai napig egyértelműen neki tulajdonítunk: ismert költők és írok verseit énekelte el gyermekeknek, amelyeket számos kiváló zeneszerzőnk (pl. Szörényi Levente, Bródy János, Tolcsvay László) zenésített meg. Az ének mellett a mesemondás is ismertté tette őt.

A gyerekek megválasztották (Magyarországon elsőként) a lengyel gyerekek által alapított Mosolyrend Lovagjának, amelyet elsők között II. János Pál pápa és Peter Ustinov is megkapott.

Halász Judit Magyarországon is megszerzett szinte minden díjat, amit meg lehet. Már 1971-ben  Jászai Mari-díjjal jutalmazták. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével jutalmazták, 2001-ben Kossuth díjjal ismerték el a munkáját. 3 évben is Fonogram-díjat kapott (2005, 2012, 2015).  A közönség szavazatai alapján 2003-ban tagjává vált a Halhatatlanok Társulatának. 2016-ban Aranymedál díjat kapott, míg tavaly a Pécsi Ildikó-díjjal ismerték el a munkásságát (és ez a felsorolás korántsem volt teljes körű).

Szerkesztőségünk nevében további sok boldog és sikeres évet kívánunk neki!