Az LMP továbbra is fenntartja azt a hétpontos javaslatcsomagját, amelynek része a napelem stop azonnali feloldása – mondta vasárnapi, online is nyomon követhető sajtótájékoztatóján Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője.

Emlékeztetett arra, hogy indítványcsomagjukat a parlament gazdasági bizottságának a többsége indoklás nélkül leszavazta.

Hangsúlyozta, hogy a napelem stop  feloldására Lantos Csaba  energiaügyi miniszter már ígéretet tett. Ennek értelmében a betáplálási tilalmat januártól feloldanák – mondta a képviselő, aki hozzátette: vannak olyan területei az országnak, ahol már most is rendelkezésre állnak a betáplálás műszaki feltétlei. Ezeken a helyeken, Bakos Bernadett szerint az ország 93 százalékán, nem kellene januárig várni.    

Az LMP szorgalmazza egy komplex épületenergetikai program indítását is, ami tartalmazná többek között a hőszigetelési előírásokat, amelyek nélkül „a háztartások továbbra is az utcákat fűtik”.    

Javaslatuk szerint jövő júniusról januárra kellene előrébb hozni az új épületeknél a közel nulla energiaigény megkövetelését, ami az Európai Unió által előírt irányzat. Lényege, hogy 25 százalékban megújuló forrásból kellene fedezni a lakások energiaigényét.    

Kitértek a nyolcvan férőhelyesnél nagyobb parkolókra is, ahol előírnák, hogy öt éven belül, legalább a területük felére az üzemeltetők telepítsenek napelemekkel ellátott árnyékolókat.    

Javaslatukban érintik a napelem adó eltörlését is. A párt szerint semmi nem indokolja, hogy a napelemeken környezetvédelmi termékdíj legyen. Nem ilyen módon is büntetni, hanem támogatni kellene a napelemek telepítését – tette hozzá.

Forrás: mti.hu